Anders Tegnells dystra prognos för 2021 – tufft år att vänta i Europa: ”En risk för…”

Efter att dödstalen i Europa skenat under hösten har man nu börjat se en minskning igen.

Men Anders Tegnell tror inte att nedgången håller i sig speciellt länge, rapporterar Aftonbladet.

Under en sjudagarsperiod fram till den 6 december minskade antalet döda med covid-19 i Europa med tre procent.

Foto. Anders Wiklund, TT/ Johan Nilsson, TT

Men trots att dödstalen sjunker i skrivande stund fortsätter antalet smittade att öka dramatiskt.

– Det kommer nog att finnas en risk för att det drar igång igen efter jul och nyår, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Skiljer sig mellan olika länder

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell menar att mycket pekar på att både smittspridningen och antalet döda kommer öka igen när länderna börjar öppna upp under 2021.

– Jag tror inte att man kan hålla sina samhällen stängda så länge den här gången. Man måste nog öppna igen för att inte få väldigt många negativa effekter och då kan det vara svårt att hålla tillbaka smittan, säger Tegnell till DN.

Men situationen skiljer sig markant mellan olika länder.

I Turkiet exempelvis, har dödstalen slagit rekord varje dygn under den senaste veckan och i Tjeckien har man också sett en kraftig uppgång.

Även i Tyskland är läget kritiskt. Under onsdagen flaggade förbundskansler Angela Merkel för strängare restriktioner då landet rapporterar sin högsta dödssiffra under hela pandemin, 590 personer på ett dygn.

”Nedgången har varit dramatisk”

Men så ser det ljust ut på andra håll.

I både Nederländerna, Belgien och Frankrike har antalet som dör minskat kraftigt.

I Frankrike har man däremot inte lyckats få ned antalet smittade som man hade förväntat sig och de lättnader av restriktioner man hade hoppats på att införa i mitten på december ser nu ut att få vänta ytterligare.

– Om den dramatiska nedgången är verklig eller om det finns ett inslag av att man inte testar lika mycket som man tidigare gjort vet vi inte. Men det är klart att nedgången har varit ganska dramatisk i framför allt västra Europa under senare tid, säger Tegnell till DN.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.