33 resande från Storbritannien landade i Sverige trots reseförbud – därför testades ingen

Under lördagen landade ett flygplan från London på Arlanda flygplats.

Men trots upptäckten av den nya coronamutationen testades inga av passagerarna.

Nu förklarar Folkhälsomyndigheten varför.

– Vi är angelägna om att man i stället åker hem och testar sig på hemorten så att man är inne i det system man har, generaldirektör Johan Carlson till Expressen.

Bara dagar innan jul infördes resestopp mellan Storbritannien och Sverige på grund av den nya – mer smittsamma – coronamutationen.

Men även om det nya förbudet infördes, har plan ändå landat på svensk mark.

Under lördagen landade ett flygplan från just Storbritannien på Arlanda, och trots förbudet fick samtliga passagerare äntra svensk mark.

De 33 passagerarna ombord tilläts passera tullen – en finsk familj som skulle resa vidare till Helsingfors tilläts göra så, och resterande 29 svenska passagerare släpptes sonika in i landet, skriver Expressen.

Inga av passagerarna testades heller för covid-19.

Johan Carlson
Foto: Jessica Gow/TT

Därför testas inte inresande passagerare

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en klar anledning till att testning inte utförs på flygplatser.

– Vi är angelägna om att man i stället åker hem och testar sig på hemorten så att man är inne i det system man har. Att testa sig på Arlanda skulle innebära att man får provsvar från människor som man inte riktigt vet var de har tagit vägen – alternativt att de ska sitta där, kanske i flera dygn, för att vänta på svaret, säger generaldirektör Johan Carlson till Expressen.

Arlanda
STOCKHOLM 20200523 105 flygplan står parkerade på flygplatser i Sverige i väntan på att få flyga igen efter coronakrisen. Den flygplats som har flest flygplan i förvar är landets största, Stockholm Arlanda Airport som har 69 flygplan parkerade i anslutning till alla terminaler hangarer förutom terminal 5 där det fortfarande går trafik i liten omfattning. Enligt Swedavia är den totala minskningen av passagerarantalet på Arlanda -98% jämfört med förra året. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Reser inte bara med flyg

Samtidigt ville även Johan påpeka vidare att flyget är långt ifrån det enda färdsätt för personer från Storbritannien att ta sig in i Sverige.

– Vi har en stor ström med människor som kommer med tåg och bil – och även till våra hamnar ser vi ett inflöde. Det är angeläget att man hanterar alla människor på samma sätt, så att man får en enhetlig hantering av det här problemet. 

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

 

Läs mer om...