Sluta titta i mobilen när äldre kliver på bussen – ni som vill ta deras plats borde skämmas

Foto: TT/ Shutterstock

När jag kliver på bussen eller tunnelbanan är det alldeles för ofta jag får lust att slita mobilen ur människors händer.

Att inte lämna plats åt äldre, gravida eller små barn och låtsas inte se dem för att man stirrar ner i sin telefon är både fräckt och skamligt.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Klockan är strax efter 07.30 på morgonen en regnig torsdagsmorgon i mitten av november i Stockholm.

Jag befinner mig på tunnelbanan och hela morgonen har präglats av sena avgångar, fulla perronger och stressade kollektivåkare på väg till skola och jobb.

Jag står upp, ihoptryckt i mitten av vagnen bland resenärernas paraplyer, datorväskor och blöta jackor. Plötsligt får jag syn på en liten flicka. Hon är inte äldre än 8-9 år och håller hårt i sin lillebrors hand. I andra handen håller hon sin telefon som hon trycker hårt mot örat och pratar med sin mamma, stressad och orolig.

Hon kollar desperat omkring sig och lillebror är uppenbart ledsen, tårarna rinner ner för hans kinder och han tittar uppgivet på sin storasyster. ”Det är så mycket folk och jag ser inte vart vi ska gå av,” säger hon.

Från barnens perspektiv står det människor som är dubbelt så långa som dem åt vilket håll de än tittar – ändå är det inte en enda vuxen som erbjuder dem att få sitta ner i lugn och ro där de ser bättre.

Vi spolar fram tiden några månader.

Det är 27 grader varmt och människor står i stora klungor på bussen i eftermiddagstrafikens rusning. Det fläktar inte överhuvudtaget, och känns som en bastu där solen långsamt steker på allt mer.

En höggravid kvinna kliver på, andfådd och svettig, och försöker ta stöd där hon kan. Hon ser sig omkring, men alla som sitter ner stirrar som förtrollade i sina mobiler och tycks inte ha märkt att hon klivit på.

Bussen rullar iväg och hon får ta stöd i en stolsrygg. Tiden går och jag känner själv hur jag nästan börjar bli svimfärdig på bussen.

Ingen erbjuder henne en sittplats.

Ingen ens tittar åt hennes håll.

Bilden har ingenting med texten att göra: Foto: ISABELL HÖJMAN/TT

Sluta titta ner i mobiltelefonerna

Det är inte första och inte heller sista gången som resenärer väljer sin egen bekvämlighet framför att hjälpa sina medmänniskor.

Jag vet inte om det är mobiltelefonerna som gör att människors samvete lättas – när de kan glo ner i skärmen och låtsas inte se.

Men om en äldre person, ett barn, eller någon som är gravid kliver på bussen, spårvagnen, tåget eller tunnelbanan måste det väl ändå vara en självklarhet att ställa sig upp och ge dem sin plats?

För det första handlar det om säkerhet.

En person som tillhör en sårbar grupp kan råka väldigt illa ut om bussen skulle tvärnita. De kan ha svårare att stå under resor i kollektivtrafiken och skulle en äldre eller gravid person falla och skada sig kan det få allvarliga konsekvenser.

Även barn som inte har samma fysiska styrka eller kapacitet att hålla i sig löper större risk att ramla omkull.

Kan få allvarliga konsekvenser

Villl vi ha ett inkluderande och omtänksamt samhälle måste vi väl bry oss om varandras välmående?

En del tycker sig kanske ha rätt att sitta ner om man lyckas hitta en ledig plats eftersom man betalat för att åka så bekvämt som möjligt.

Men jag blir mörkrädd när individualistiska tankar och den egna bekvämligheten prioriteras över det kollektiva ansvaret. Det är rent av skamligt, faktiskt.

Dessutom anser jag att det här sträcker sig mycket längre än bara kollektivtrafiken.

Att erbjuda sin plats till de som behöver det mest är en byggsten i att skapa det samhälle som vi alla borde eftersträva. Där solidaritet och gemenskap är det vi lär våra barn och unga.

Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Därför ska man lämna plats på bussen

I alla fall jag vill att vi i Sverige ska ha en kultur av omsorg som genomsyrar samhället.

Jag tror verkligen vi kan bättre – och om du som läser det här är en av de som brukar scrolla i telefon, låtsas lyssna på musik eller titta ut ur fönstret när en person i behov av att sitta kliver på, så tycker jag du ska tänka till ordentligt på hur du själv vill bli behandlad om det hade varit ombytta roller.

I slutändan får vi det samhälle som vi själva är med och bygger upp.

Vänlighet och att visa hänsyn till varandra kommer alltid vara det vinnande konceptet.

Jag tycker de som inte förstår detta borde skämmas.

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version