Det här ska du absolut inte göra – när din hund eller katt får en fästing

Sommar och sol är härligt för de flesta – men för våra fyrfota vänner kan den varmaste av årstider även vara besvärlig. 

Många katter och hundar som rör sig ute i det fria drabbas av fästingar, och vi hussar och mattar tvingas ofta plocka bort dessa parasiter ur våra älsklingars päls och hud. 

Här är fem steg du behöver gå igenom för att säkerställa om ditt husdjur blir fästingbiten – och det här ska du inte göra. 

Det är viktigt att du inte kramar sönder eller krossar fästingen när du tar bort den ur hunden eller kattens hud. Då kan ytterligare bakterier överföras till hunden eller katten. Fästingen ska dras rakt upp. 

Vrid inte på fästingen – då kan mundelar brytas loss och bli kvar i djurets hud. Du kan också med fördel använda dig av en speciell fästingborttagare som finns att köpa på apotek, i djuraffärer eller hos veterinären. 

Så ska du göra – fem enkla steg för en fästingfri sommar:

1. Använd pincett och handskar för att få tag i fästingen. 

2. Dra hela fästingen rakt ut. 

3. Rengör huden på din fyrfota vän. 

 

Ett inlägg delat av rambotherambunctiouspup (@rambotherambunctiouspup) Jun 23, 2017 kl. 2:36 PDT

4. Spara fästingen i en tät behållare och behåll den ifall att symptom uppstår. Då kan veterinärer se om eventuell sjukdom har med fästingbettet att göra eller inte.

5. Efteråt: Titta noga på ditt husdjur och se om den förändras på något sätt. Ett fästingbett kan leda till feber, spyor, svårigheter med att andas, näsblod etc.  

Dela och sprid gärna den här viktiga informationen till alla djurägare i ditt Facebook-flöde!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.