Låt fler katter flytta in på äldreboenden och följ upp det vetenskapligt.
Det föreslår riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och den före detta utredaren Susanne Gaje, som hoppas att fler katter på äldreboenden kan leda till större kunskap om vad katterna bidrar med till de äldre.
”Det finns många undersökningar som visar att människor – inte bara äldre – mår bättre och känner mindre ensamhet när de har djur omkring sig.”, skriver de i en debattartikel i Dagens Samhälle.
På äldreboenden runt om i världen har vi fått se både hundar, hästar och andra djur komma och spendera tid med de äldre.
För många blir det ett positivt och ljust avbrott från vardagen och dessutom en ny kärleksfull vän att spendera tid med för en stund.
Förslaget: Fler katter på äldreboenden
I Manimalis-rapporten publicerad 2017, med innehåll om sällskapsdjurs betydelse för människan och samhället, framgår det att totalt 159 hundar var i tjänst hos 44 kommuner runt om i landet.
Men den förre riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och före detta utredaren Susanne Gaje vill nu se att fler katter flyttar in på äldreboenden.
Framför allt handlar det om att kunskapen kring just katters påverkan och levnad på äldreboenden är låg.
”Sprider hemtrevnad”
Gaje genomförde nyligen en, vad de beskrivs som ”relativt bred”, intervjuundersökning på äldreboenden med katt från Skurup till Skellefteå.
”Bland de väntade resultaten var den hemtrevnad som en katt sprider. Den blir till ett gemensamt samtalsämne för de boende och personalen. Vidare blir de boende mer rörliga när det finns en katt. Man böjer sig ner för att klappa katten eller går och öppnar dörren för den utekatt som vill gå ut. Katten kan också avleda oro hos de boende. Vissa katter kan upptäcka allvarlig sjukdom och vaka vid den sista stunden”, skriver de i debattartikeln publicerad i Dagens Samhälle.
Tar hänsyn till allergier
Vidare visade studien att förekomsten av allergi inte utgjorde några större problem. Hänsyn måste dock alltid tas till de äldre och personal som har allergi.
Vilka kostnader en katt skulle föra med sig för ett äldreboende, privat eller kommunalt, framgår ej.
”Kan glädja många”
Däremot hoppas Westerholm och Gaje att katter ska hjälpa äldre i deras välmående.
”En katt finns permanent på äldreboendet och kan glädja många boende under lång tid till förhållandevis låga kostnader. Kanske kan det bli en hemlös katt från ett katthem, vilket innebär en win-win-situation”, skriver de i Dagens Samhälle.
Tycker du fler äldreboenden borde ha djur för de äldres skull? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!