Det nya året står för dörren. På nyårsafton väntas raketerna smattra i luften – vilket inte är optimalt om man är hundägare.
Nu ger hundcoachen Kicki Fellstenius råd om hur du som har en fyrbent vän i hemmet tar dig an kvällen.
– Dra ner persienner, sätt på musik eller exempelvis tvättmaskinen så att ljuden utifrån märks så lite som möjligt, säger hon till Newsner.
Julhelgen är över, men för de flesta fortsätter ledigheten. För de som är hemma med en hund kan högtidsfirandet vara påfrestande. Det kan nämligen vara stressigare och svårare än vanligt att hålla koll på sin djurvän.
Det finns många saker som kan påverka hunden negativt. Därför är det viktigt att vara förberedd för att kunna ge sin älskling det lugn och den trygghet den behöver – både under julen och under nyårshelgen.
– Mitt viktigaste tips är att inte glömma bort hunden i firandet. Det är lätt hänt eftersom vi har så mycket att tänka på med matlagning, julklappar, städning och allt annat. Kom ihåg att ge hunden ordentligt med motion och mental stimulans så kommer den ha lättare att hantera påfrestningen som helgerna innebär. Tänk på att även vila och återhämtning är viktigt särskilt om det är många intryck. Håll koll på vovven och säkerställ att han eller hon har det bra och får den kärlek och det utrymme som behövs, sa hundcoachen och hundpsykologen Kicki Fellstenius till Newsner inför julen.
Hon driver företaget Glada jyckar och podcasten ”Hundpodden med Kikki & Tage”. Dessutom har hon själv en beagle som heter just Tage.
Här kan du hitta henne på Instagram.
Nyår kan vara stökigt för hundägare
Snart är självaste nyårsaftonen kommen. Några av sakerna vi associerar med årets sista dag är: Löften, hummer, champagne, ”Grevinnan och betjänten” och diktuppläsning från Skansen.
För den som äger eller brukar vara nära en hund innebär dagen också att man ska behöva överleva ett eventuellt kaos när fyrverkerierna börjar smälla omkring en.
De flesta vet att hundar inte gillar höga smällar, men många struntar i det för att kunna skjuta av några raketer en gång per år.
Kicki Fellstenius har några råd för hur du ska tänka när du firar nyår med en vovve.
– Undvik att utsätta hunden för mer stress än nödvändigt, så ta inte ut hunden runt tolvslaget och arrangera tillvaron så att det blir så lite ljud som möjligt. Kanske har du möjlighet att tillbringa nyåret på landet? Eller så kan du kanske arrangera en så tyst del som möjligt i hemmet, säger hon och fortsätter med flera tips:
– Dra ner persienner, sätt på musik eller exempelvis tvättmaskinen så att ljuden utifrån märks så lite som möjligt. Lämna inte hunden ensam utan ha den under uppsikt hela tiden. Och rasta hunden tidigare under dagen när risken för smällare är mindre.
Hunden kan få medicin
Om det ändå inte räcker så finns det professionell hjälp att få. Ta kontakt med en veterinär för att se till att din vovve håller sig lugn vid tolvslaget när raketerna låter som allra värst.
– Om du har en hund som redan är rädd för fyrverkerier så rekommenderar jag att du tar kontakt med en veterinär som kan skriva ut medicin som hjälper hunden att hantera situationen. Rädslor generaliseras och sprids väldigt lätt och ett sätt att minimera risken för spridning är medicinering. Sedan kan du ta tag i träningen i januari så att hunden förhoppningsvis är mindre rädd nästa tid.
Tack för de goda råden, Kicki.
Ta hand om er och era hundar nu när 2023 blir 2024.