I tisdags började den brutala hundköttsfestivalen i den kinesiska staden Yulin. Under 10 dagar kommer festivalen att pågå och tusentals hundar har redan fått sätta livet till under plågsamma omständigheter. Festivalen har funnits i 25 år och väcker protester och avsky i hela världen. Enligt djurrättsaktivister slaktas varje år 10 000 hundar under väldigt plågsamma metoder. En av dem som vill få stopp på festivalen är amerikanske aktivisten Marc Ching – och nu har han räddat 1 000 hundar från att bli slaktade.
I år är protesterna mot hundköttsfestivalen extra starka. Djurrättsaktivister från framför allt USA, Australien och Storbritannien kräver på sociala medier ett slut på evenemanget och flera hundratusen protester har inkommit långt innan festivalen startade. Även i Kina har protesterna ökat.
Marc Ching och hans medarbetare Valarie Ianniello har i år räddat 1 000 hundar. De började arbeta redan långt innan festivalen startade, och fritog hundar från totalt 6 slakterier.
De finns även på plats under festivalen för att dokumentera och sprida information till resten av världen, så att vi kan se den brutala behandlingen som hundarna utsätts för.
På sin facebooksida The Animal Hope & Wellness Foundation lägger de ut bilder och filmer och beskriver vad som händer. En av dessa filmer grep verkligen tag om mitt hjärta. En liten naken hundvalp ligger och sprattlar i en lerpöl.
”De brände hennes mamma levande. Och när de skar upp henne och slängde ut inälvorna – så fanns det liv…” skriver han och fortsätter: ”Hon lever och förtjänar ett liv bland de levande… Jag är på väg till marknaden för att handla vatten, ersättningsmjölk och värmefilt. Sedan till veterinären. Jag är rädd att hon inte får den vård hon behöver för att överleva. Lilla Blu… Välkommen till världen.”
Det är så mycket som är fel med den här festivalen. Det är faktiskt inte ovanligt att stulna hundar slaktas. Även om Yulin har en del lokal uppfödning av hundar så kommer det mesta av köttet på olaglig väg från andra håll i Kina. Många hundarna stjäls eller fångas in från gatan.
Hundarna fraktas sedan långa sträckor i trånga burar utan mat eller vatten. När de kommer fram till festivalen är de ofta sjuka, döende eller redan döda. Detta är inte bara ett problem för hundarna, även människorna som äter köttet riskerar att bli sjuka.
Mitt i allt det hemska finns det i alla fall hopp. Som tur är blir intresset för festivalen mindre för varje år som går, samtidigt som protesterna ökar. Mycket tack vare kinesiska sociala medier där motståndet mot denna och liknande festivaler ökar.
Enligt Wendy Higgins från Humane Society International så var det färre hundar som dödades i år. Samtidigt så växer motståndet i Kina mot festivalen. De lokala politikerna i Yulin har själva tagit avstånd från festivalen och förbjudit sina anställda att delta.
Mitt hjärta brister när jag tänker på det hemska som alla dessa hundar går igenom. Jag skulle själv aldrig kunna tänka mig att äta en hund. Men det värsta med den här festivalen tycker jag ändå inte är själva ätandet – utan behandlingen, de långa transporterna och de plågsamma sättet som hundarna dödas på.
Förhoppningsvis kan vi få ett slut för denna grymma festival så fort som möjligt!
Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.