Polisens viktiga uppmaning: Så här ska du göra om du ser en hund i en varm bil

Det här är jätteviktigt!

Polisen har nu gått ut med information till allmänheten om vad som gäller om man ser en hund i en varm bil.

Temperaturen i en bil stiger snabbt och det blir bra mycket varmare inuti bilen än utomhus. Blir en hund inlåst i en bil för länge kan konsekvenserna bli ödesdigra.

I vårt underbara sommarsverige kan det ibland bli riktigt varmt och härligt ute. Men samtidigt innebär sommarvärmen även en stor risk för våra älskade husdjur.

Därför går polisen nu ut med ett viktigt meddelande till allmänheten om vad man ska göra om man ser en stackars hund i en varm bil.

I ett Facebookinlägg förklarar Polisen i Örebro län hur varmt det faktiskt blir inuti en bil jämfört med temperaturen utomhus. Se bara på siffrorna här nedan:

18 grader ute = 38 grader i bilen
20 grader ute = 47 grader i bilen
23 grader ute = 62 grader i bilen

Som ni kan se blir det olidligt varmt inuti en bil under sommardagar. En stackars hund överlever inte allt för länge i sådana temperaturer utan behöver svalka.

Bildkälla: Facebook

Så vad kan man då göra om man ser en hund sitta i en varm bil? Här är polisens tips:

1. Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande, ta regnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägare.

2. Står bilen utanför ett hus, lägenhetskomplex, plinga på och fråga efter ägare.

3. Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter : Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med information om det fordon som har det aktuella registreringsnumret. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer).

4. Slå vidare efter telnr till ägaren på någon av de tjänster som finns på nätet.

Bildkälla: Shutterstock

Om du ser att läget är brådskande ser checklistan ut så här:

1. Känn efter om bildörren är öppen

2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är riktigt akut, annars 114 14)

3. Notera registreringsnummer

4. Notera klockslag och tidpunkter

5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

6. I nödfall krossa rutan

Att slå sönder en ruta på en bil räknas egentligen som skadegörelse men enligt lag kan man få straffrihet om man handlar i nödvärn, vilket du kan läsa här.

”Lagtext om nöd i 24 kap. 4 paragrafen brottsbalken nedan
4 § En gärning som någon, i annat fall än som nämnts tidigare i detta kapitel, begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.
Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Lag (1994:458).”

Nu hjälps vi åt att rädda våra älskade, fyrbenta vänner. Dela den här artikeln med alla dina vänner så fler får ta del av informationen – det kan rädda liv!

 
 

Läs mer om...