Foto: Shutterstock

Så blir du av med grävlingar på tomten – enkla knepet som inte kostar ett öre

Grävlingar i all ära- men att ha dem som granne är inte alltid det härligaste. Här är expertens bästa tips för hur du ska gå tillväga för att slippa ha djuren på tomten.

Det kan på många sätt vara härligt att ha vilda djur som vandrar runt på tomten. Men när det kommer till grävlingar så kan de böka upp i både gräsmattan och rabatterna, och även ge sig på komposten.

I Töreboda, Gullspång och Mariestad har detta varit ett stort problem senaste tiden och det kommer in flera samtal om dagen till kommunen från husägare som vill ha hjälp. Enligt Isabelle Synnerlöv som är miljöinspektör är det 5-6 samtal om dagen som det rör sig om.

Många vill nämligen slippa ha dessa oinbjudna gäster som granne, och faktum är att det finns flera sätt att lyckas göra sig av med dem. I en intervju med P4 Skaraborg ger hon några tips på de saker man kan göra för att slippa grävlingar.

Dessa innefattar att man:

– Plockar upp fallfrukt i sin trädgård. Man kontrollerar så man tätar kompost om man har det, eller annat som grävlingarna vill äta. Man tätar under altan och husgrund. Lägga ut tygstycken med parfymdoft eller annan mänsklig doft för att skrämma dem, säger Isabelle Synnerlöv till P4 Skaraborg.

På Rovdjur.se rekommenderar man även att själv bokstavligen ”pinka in sitt revir”, spela musik och sprida ut blodmjöl på tomten.

Utöver det så kan det också vara en god idé att ändra om eller stöka till där man bor, då grävlingar är ett vanedjur och ogillar när saker inte är som de brukar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev