Sommarvärmen slog till rejält i maj – och lockade fram Sveriges ormar. Under de två första veckorna i maj ökade andelen ormbitna hundar med 97 procent och katterna med 143 procent jämfört med samma period förra året, skriver Agria Djurförsäkring som nu vill göra alla husdjursägare uppmärksamma på trenden.
Efter sommarvärmen i maj är det hög tid att vara extra uppmärksam på vad din hund eller katt nosar på eller var den sätter ned sina tassar. Det visar statistik från Agria Djurförsäkring.
– Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidperiod., säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.
För en hund eller katt som blir biten i tassen kan det vara så allvarligt att det leder till dödlig utgång. Enligt Agria ska det under 2015 varit ett tiotal hundar som avlidit på grund av ormbett.
– Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.
Så här ska du agera om din hund eller katt blir ormbiten:
• Till en början kanske inte bettet märks, men vanliga symptom är att djuret blir trött och vill ligga ned. Efter ett tag kan den kroppsdel som fått bettet svullna upp.
• Bär djuret för att undvika att giftet sprids.
• Håll sedan djuret stilla och sök veterinärhjälp så fort som möjligt.
• Hundar ges ibland ormserum som motgift medan katter oftast klarar sig bättre, men även de kan behöva vård.
Källa: Agria.
De flesta kanske redan känner till hur man ska agera, men man kan aldrig bli nog försiktig. Så därför kan vi väl vara snälla och dela detta vidare så alla blir lite extra uppmärksamma och vet vad som ska göras om familjens fyrbenta älskling drabbas.