Om en hund sätter något i halsen gäller det att agera direkt – det kan rädda din hunds liv om du vet hur du ska göra. Det kan vara en boll, en bit mat eller en pinne. Vi hoppas ju så klart att det aldrig händer. Men om olyckan är framme så är det livsviktigt att man som hundägare vet hur man ska reagera när hunden sätter i halsen.
Om hunden fortfarande andas själv och försöker hosta upp föremålet kan du avvakta en stund. Många gånger klarar hunden att få ut det själv. Men om du hör att hunden inte får luft, eller om den gnuggar ansiktet mot marken och slår med tassarna mot munnen måste du hjälpa till så snabbt du kan.
1. Försök få ut föremålet
Öppna hundens mun och titta ner i halsen. Om du kan se föremålet kan du försöka ta tag i det med handen eller med en tång. Akta så du inte blir biten. Är hundens tunga blå måste du agera snabbt – det betyder att hunden inte får någon luft.
2. Heimlichmanöver
Det finns olika sätt att utföra en heimlichmanöver på en hund, det här är ett av dem.
Vänd hunden upp och ner med ryggen mot ditt bröst och hundens huvud mellan dina ben. Ta tag runt nedre delen av magen på hunden och lyft den mot ditt bröst. Ge, med båda armarna, hunden fyra hårda kramar över buken. Var inte rädd att ta i och anpassa trycket efter hundens storlek.
Om hunden är för stor för att hålla upp och ned kan du istället försöka lyfta bara underkroppen medan frambenen står kvar på golvet, som om du skulle ”gå skottkärra” med hunden. Du kan även göra heimlichmanöver när hunden ligger på sidan genom att pressa båda händerna mot magen vid det mjuka området strax under revbenen.
3. Mun mot munmetoden
Om du inte får ut föremålet måste du ta hunden till veterinär omgående. Kontrollera också om hunden andas genom att hålla handen framför nosen och se om det kommer ut någon luft. Du kan även känna efter på hundens bröstkorg.
Om hunden inte andas själv kan du ge den mun mot mun-metoden. Lyft huvudet och håll igen munnen med båda händerna. Blås sedan in luft genom nosen och se efter om bröstkorgen höjs när luften kommer in. Vänta mellan inblåsningarna och se till att bröstkorgen sänks emellan.
Gör cirka 20 inblås per minut, anpassa luftmängden efter djurets storlek och upprepa tills du är framme hos veterinären.
4. Om hjärtat stannar
Om det värsta ändå händer – och hundens hjärta stannar – måste du agera snabbt.
Lägg hunden på höger sida och placera båda händerna över hjärtat, nedre delen av bröstet på vänster sida strax innanför vänstra armbågen.
Tryck 30 gånger, cirka 2 tryck i sekunden. Efter 30 tryck blåser du två inblås genom hundens nos. Upprepa tills hjärtat börjar slå eller tills du kommer till veterinären.
Här nedan kan du se en film med mer information om hur man hjälper en hund som håller på att kvävas.
Dela gärna den här artikeln med alla hundägare du känner. Det kan rädda liv!
Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.