Hästarnas hjärta slår fortare och de får kämpa med att tugga när nosgrimman spänns för hårt. Det visar en ny studie vid University of Minnesota i USA. Nu säger forskarna att reglerna för hur hårt nosgrimman får sitta måste skärpas för att förhindra hästarna från smärta och stress.
I den studie som har genomförts har forskarna studerat 12 olika hästar som tävlar på internationell nivå. Varje häst övervakades under fyra dagar för att se hur de reagerade på fyra olika sätt att använda nosremmen. Från löst åtdragen till väldigt hårt. Resultaten var tydliga.
När nosgrimman var som hårdast spänd ökade hästarnas hjärtslag i genomsnitt från 34 till 46 slag per minut. Och när man mätte temperaturen i hästens öga med hjälp av infraröd kamera hade temperaturen ökat. Vilket är ett tecken på stress.
Nu säger forskarna bakom studien att reglerna för hur hårt remmen får dras måste skärpas. Professor Paul McGreevy är en av forskarna och hans förslag är att nosremmarna ska kontrolleras med en form av linjal. Internationella ridsportförbundet säger sig också vara positiv till en skärpning av reglerna.
– Genom vår egen veterinäravdelning följer vi relevant forskning. FEI respekterar till fullo den forskning som utvecklar ett sådant mätinstrument. Emellertid, vid tävling med hästar kan de, precis som elitidrottare på humansidan, bli stressade. Vår känsla är ändå att en fysisk kontroll är säkrare och mest effektiv när det gäller att se till så att nosremmen är korrekt anpassad, uppger ridsportförbundet till The Guardian.
Äntligen! Detta känns som en självklarhet. Hästen måste ju kunna andas och öppna munnen utan problem. Dela gärna om du också tycker det och vill uppmärksamma denna forskning.