Sommaren är här och med den kommer fästingarna och deras sjukdomar.
Nu varnar läkarna för en ovanlig infektion hos människor som hittats i flera fall i Sverige.
– Man brukar kalla smittan för ”blodpinkning”, säger forskaren Anna Omazic till Aftonbladet.
TBE och Borrelia är vanliga sjukdomar som överförs via fästingbett. Under sommarmånaderna är fästingarna vanliga i Sverige och det finns saker man kan göra för att undvika fästingbett.
Nu kommer forskarna med en varning för nyfunna fall av en ovanlig infektion hos människor i Sverige som sprids via fästingar.
Läkarna varnar för ny fästingparasit
Det handlar om parasiten Babesia, som ofta påträffas hos boskap och vilda djur i södra Sverige.
I Läkartidningen går fem läkare nu ut med att den även kan vara vanligare hos människor än vad man tidigare har trott.
”Vanlig och allvarlig sjukdom”
I en nyligen publicerad studie har läkarna upptäckt att flera personer som fått borrelia även burit på antikroppar mot Babesia.
Babesia är en vanlig och allvarlig sjukdom hos svensk nötkreatur och kallas även för ”blodpinkning” eller sommarsjuka.
De djur som bär på smittan får ofta hög feber och blodfärgat urin som i vissa fall kan vara svart, samt lös avföring. Utan rätt behandling i tid kan djuret dö.
– Det börjar med hög feber, apati, blodfärgad urin, som ibland även kan vara svartfärgad, samt lös avföring. Utan behandling i tid finns det en risk att djuret dör.
Kan få livshotande symptom
Smittan av Babesia kan innebära muskelvärk, feber och trötthet för människor. I allvarliga fall kan det däremot vara livshotande symptom så som organsvikt vid nedsatt mjältfunktion.
Förutom att sjukdomen är buren av vanliga fästingar kan den även överföras via blodtransfusion.
I Sverige är det inte vedertaget att man kontrollerar donerat blod för Babesia, något som bland annat alltid kontrolleras i USA där sjukdomen är välkänd.
Fler fästingar beräknas i år
Det är i dagsläget oklart hur pass etablerad parasiten är i södra Sverige. Omazic säger att antalet fästingar lär bli fler jämfört med ifjol.
– De tycker om vår vanliga svenska sommar med regn, fukt och låga temperaturer. Vi har troligen fler fästingar nu än förra sommaren, som var extremt varm och torr, säger hon till Aftonbladet.
DELA gärna vidare för att uppmärksamma andra!