Pensionären Lars blev hemlös när pensionen inte räckte: ”Har sovit på bussar”

När fattigpensionären Lars gjorde internationell karriär som chef inom hotellbranschen hade han aldrig kunnat föreställa sig vilken vändning hans liv skulle ta på kort tid.

Lars är en av tusentals personer över 65 år som varit hemlösa i Stockholm under 2019. I dag har han en bostad, tack vare ett jobb han blev värvad till.

I artikelserien ”Du gamla, du fria?” berättar han sin historia för Newsner.

En undersökning som Socialstyrelsen gjort visar att runt 1 900 personer över 65 år var hemlösa i Sverige år 2017. På den tiden var Lars hemlös, och han upplever det som att det var många fler som saknade bostad, åtminstone i Stockholm.

Under de många nätter han sov på trappor och under bar himmel såg han många äldre bostadslösa, som gömde sig och försökte dölja att de inte har ett hem. Dessa faller in under något slags mörkertal, enligt Lars.

Hade chefsposition på ett företag på Gran Canaria

Fram till 2004 arbetade Lars inom hotellbranschen på Gran Canaria, Spanien. Där hade han en chefsposition där han bland annat utbildade annan personal.

Men så en dag sa Lars kropp ifrån. Han beskriver det som om han gick in i väggen, då han började få återkommande minnesförluster.

– Det var som att jag fick en stroke. De första tre månaderna kom jag inte ihåg vad jag hette, säger Lars, som lades in på sjukhus i Spanien.

Lars hälsar på sina vänner som arbetar för hjälporganisationen Vid Din Sida, under en söndagskväll i Stockholm. Foto: Newsner.

Det tog åtta månader innan Lars skulle känna sig redo att återgå till arbetslivet. Då kom smäll nummer två.

– Jag levde ihop med en kvinna från Argentina. Så en dag blev hon överkörd av en motorcykel, när vi var på Gran Canaria. Hon överlevde inte, och då fanns det liksom ingenting kvar utav mig, ingen livsglädje, säger Lars.

Blev erbjuden antidepressiva tabletter

Lars sökte vård, men hade svårt att göra sig förstådd hos den spanska sjukvården, vilket gjorde att han till slut uppmanades att åka hem till Sverige.

Där erbjöd psykiatrin honom antidepressiva tabletter, men Lars upplevde att dessa fick honom att må sämre. På den tiden bodde han på hotell, som han själv bekostade.

– Jag fick ingen hjälp av socialen för jag hade inget missbruksproblem. Men att jag hade minnesproblem var en annan sak.

”Det finns liksom ingenstans att ta vägen för de som är fattiga men inte missbrukar”

Lars berättar att socialen ordnade en så kallad försökslägenhet åt honom, och att de sagt att de skulle bekosta den, då han själv inte hade råd. Efter flera betalningspåminnelser blev Lars vräkt, och när han väl hamnade på gatan var det svårt att ta sig därifrån.

– Efter det var det härbärgen som socialen kunde erbjuda mig, men jag vägrade. Härbärgen är fulla med missbruk, och det finns liksom ingenstans att ta vägen för de som är fattiga men inte missbrukar, säger Lars, och tillägger:

– Jag sov på bussar för att slippa missbrukarmiljöer.

Stockholm har tak över huvudet-garanti

Enligt Mona Thorin, kommunikationschef på Socialförvaltningen i Stockholm, så arbetar de efter en modell de kallar ’Bostad först’, som ger hemlösa personer med social problematik och någon form av stödbehov, möjlighet till permanent boende i egen lägenhet.

Enligt henne har Stockholms stad en tak över huvudet-garanti, som innebär att personer i hemlöshet ska erbjudas nattlogi i någon form. Dock finns de människor de inte känner till, eller personer som inte utnyttjar den, menar Mona.

– Alla som vill ha hjälp kan vi hjälpa, säger Mona Thorin till Newsner.

Foto: TT

Efter år av hemlöshet fick Lars jobb och bostad

Våren 2019 vände det för Lars. Han blev erbjuden ett jobb inom ett projekt för idrott och psykisk ohälsa. I och med det ordnades ett boende till honom.

– De fixade en lägenhet till mig, för att de behövde mig. Men det är inte boendet som är det mest glädjande. Det är det sociala. Att man är någon av betydelse, säger Lars.

Under de många åren som bostadslös upplever han att han såg över 1 000 äldre personer sova utomhus. Han menar att problematiken ligger i att de som inte missbrukar, och endast är hemlösa får hjälp.

 

Läs mer om...