Margit Binäs, 71, gav sig in i yrkeslivet när hon var 15 år gammal. Vid 65 års ålder var hennes kropp utarbetad efter alla år som förskollärare, och Margit började ta ut sin intjänade pension.
Men trots de över 50 åren i yrkeslivet så har Margit inte råd att gå till tandläkaren. Margit är en av de pensionärer du kan kan läsa om i vår artikelserie Du gamla, du fria?
– Jag tycker ändå att jag bidragit till samhället, säger Margit.
Margit Binäs, 71, har arbetat som förskollärare under större delen av sitt liv. Ett jobb hon tyckte mycket om, men som slet på kroppen.
Några år efter att Margit passerat 50 började hennes kropp att säga ifrån. Efter två diskbråck blev det bestämt att hon skulle gå ner i tid och arbeta 75 procent.
– Även om jag var där 75 procent så arbetade jag som om det var på 100 procent, då man inte bara kan lägga ifrån sig saker som måste göras inom förskolan, berättar Margit.
”Tycker ändå att jag gjort en insats för samhället
Den tiden, tillsammans med åren Margit var hemma med barnen när de var små, kom att kosta henne mycket på äldre dagar. Idag har Margit 14 000 kronor att leva på när skatten är betald. Hon får 600 kronor i bostadstillägg, och eftersom hon har en hyra på 7000 kronor i månaden blir det inte mycket pengar kvar när alla räkningar är betalda.
– Jag var ju hemma med barnen i fem-sex år medan min man jobbade. Det var många som gjorde så på den tiden. Sen att jag gick ner till 75 procent under de sista tio åren i yrkeslivet spelar ju också in. Men jag tycker ändå att jag gjort en insats för samhället då jag jobbat som förskollärare i så många år. Jag har ju jobbat i över 50 år, säger Margit till Newsner.
Hade inte råd att gå till tandläkaren
Margit har råd att betala de nödvändigheter hon behöver – som hyra, mat, hemförsäkring, SL-kort, och liknande. Nöjen, kläder och annat är sådant hon får hålla tillbaka på, eftersom hon i dagsläget tar av en insparad buffert som sakta men säkert försvinner.
– För några år sedan fick jag en stor spricka i en tand, och då var jag påväg att beställa en tid där i november. Men när jag insåg vad det skulle kosta, och att julen närmade sig. Man vill ju ge julklappar till sina barnbarn. Ja, jag har fortfarande inte lagat den där tanden, berättar Margit.
Kämpar för att ensamstående kvinnor ska få en värdig pension
Margit är medveten om att åren hon var hemma med barnen har dragit ner hennes pension. Hon menar att det saknas en trygghet för ensamstående kvinnor som arbetat och skattat bort stora delar av sin inkomst under livet. Själv förhandlade hon upp sin lön under sina sista yrkesverksamma år i livet, men trots det får hon vända på en del slantar.
Margit är medlem i en grupp som kallar sig ”Tantpatrullen”, som kämpar för kvinnliga pensionärer, bland annat genom att protestera utanför riksdagen. Deras målsättning är att hela pensionssystemet – som de idag upplever som rättvist, ändras.
– Det finns väldigt många kvinnor som har det betydligt värre än mig. Jag begär inga lyxvarianter, utan bara att kunna få ett gott liv när man har kämpat och bidragit till samhället hela livet, säger Margit.
– När ekonomin blir sämre i Sverige stryps pensionen, detta vill jag och många andra kvinnor belysa. Vi jobbar mycket för de som kommer sen, säger Margit.
Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]
Video: Så ser situationen ut för flera svenska pensionärer