Ingen ska någonsin behöva leva i ett hem som präglas av våld och otrygghet. Tyvärr är det verkligheten för tiotusentals kvinnor i Sverige. Det kan vara en kollega, vän eller kassörskan på affären. Många drabbas, men få vågar prata om det. Men det finns enkla saker som vi alla kan göra för att ge dessa kvinnor ett drägligare liv eller hjälpa de organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta kvinnor. Här är 7 enkla saker alla kan göra för att hjälpa kvinnor som drabbas av våld i nära relationer.
1. Ta reda på mer – och uppmärksamma andra.
En anledning till att många kvinnor inte vågar söka hjälp är att de inte vet vart man vänder sig. Då kan det vara ovärderligt med människor i sin närhet som har koll på att det finns både jourhem och socialsekreterare som kan erbjuda trygghet och stöd. Och bara ett samtal bort finns Kvinnofridslinjen som med sin expertis kan ge rådgivning.
2. Bemöt med respekt.
Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. Men mörkertalet är stort eftersom få vågar prata om det. Om någon du känner, en bekant eller en kollega, vill prata om sin relation, låt henne göra det. Bemöt eventuell oro med respekt och visa att det finns människor som bryr sig. Om du upplever att någon är utsatt kan du prata med henne om att kontakta den lokala kvinnojouren eller kriscentrum för kvinnor i hennes område.
3. Var en vän.
Var helt enkelt den bästa vän du kan vara. Alltifrån att passa barnen, vara ett ekonomiskt stöd och stå till tjänst som chaufför om det krävs. Många människor som blir utsatta för partnervåld lever med psykiskt såväl som fysiskt våld. De får kanske hela tiden höra av sin partner vilken dålig människa hon är. Med positiv förstärkning utanför hemmet kan du bli det emotionella stöd som övertygar henne om att hon är en bra människa – och förtjänar ett liv fritt från våld.
4. Våga prata om det.
Våldet mot kvinnor försvinner inte bara för att vi inte pratar om det. Därför: prata om det med dina vänner och väck debatt, så att fler uppmärksammar att våldet mot kvinnor i nära relationer faktiskt är ett stort samhällsproblem.
5. Stötta Sveriges kvinnojourer.
Sveriges kvinnojourer stöttar och skyddar våldsutsatta kvinnor och deras barn. Deras arbete är ovärderligt för alla våldsutsatta kvinnor i Sverige. Dit kan man skänka pengar om man känner för att hjälpa till med arbetet och göra en insats.
6. Tro.
Det är ingen överdrift att säga att relationsvåld är ett brott som kan sluta med allvarliga skador. Om du vet eller misstänker någon som blir misshandlad försök att ta upp det med personen. Det kan vara skillnaden som förändrar någons liv.
7. Lyssna.
Många kvinnor som upplever våld i en nära relation vågar inte prata om det och blir inte heller tagna på allvar. Det berättar Caroline Eriksson, enhetschef på Stadsmissionens boende i Linköping, dit kvinnor kan komma och få ett nytt, tryggt hem. Vi vet aldrig vem som drabbas och då kan ett lyhört öra vara vägen bort från mardrömmen.
Annons från Åhléns: Åhléns tycker att alla ska kunna njuta av ett fint och trivsamt hem – även de som inte kan bo i sitt eget. Därför kan man nu köpa produkter på åhlens.se som också blir en gåva till Stadsmissionens boenden för att bidra till en mer trivsam miljö för utsatta kvinnor. Klicka här för att komma till produkterna på Åhléns nylanserade webbshop.