Tänk dig att du arbetat ihop 25 000 kronor som du sedan inte kan använda, någonsin. Precis så känns det för kioskägaren Jan Karlsson från Huskvarna. I och med att mynt blir obrukbara i sommar vill Jan växla in sina 25 000 kronor, problemet är att ingen bank vill ta emot dem.
– Jag har ingen chans att protestera. Hade man varit bonde hade man kanske kunnat samla ihop koskit och hälla ut på banken, vad ska jag hälla ut? Jag kan ju inte gärna ta mina pengar och kasta på dem, säger Jan.
58-åriga Jan Karlsson driver Rosenkiosken i Huskvarna. Precis som många andra småföretagare inom handel så har han lyckats samla på sig en hel del mynt under sin yrkestid, närmare bestämt 25 000 kronor.
I och med det pågående valutabytet i Sverige så kommer den gamla en-, två-, och femkronan att ogiltigförklaras från och med den 30 juni. Av den anledningen tänkte Jan att det var dags att växla in sina 25 000, men bankerna sa nej.
– Min bank, Swedbank, har ingen pengahantering så de tar inte emot mina pengar. Jag har blivit rekommenderad att använda andra företag men de tar 15 procent. Det här blir ju ett likviditetsproblem, har inte råd att ha så mycket pengar i mitt kassaskåp, säger Jan Karlsson till Expressen.
Att Jan tagit emot småmynt under lång tid är för att han annars skulle förlora kunder med tanke på den verksamhet han bedriver. Att bankerna tar så höga växlingsavgifter så att småföretagare går back ser han som ett hårt slag.
– Jag har ingen chans att protestera. Hade man varit bonde hade man kanske kunnat samla ihop koskit och hälla ut på banken, vad ska jag hälla ut? Jag kan ju inte gärna ta mina pengar och kasta på dem, säger han.
Jans alternativ är nu att gå back på att växla in mynten, eller att lämna dem till metallåtervinningen.
Dela gärna om du tycker att bankernas system är orättvist.