Vi har kommit en lång väg i Sverige, men i många delar av världen är det allt annat än enkelt att vara kvinna.
Fråga bara Pili Hussein från Tanzania, för hon är ett extremt talande exempel på detta.
Pili föddes som dotter till en man som var pappa till 38 barn, med sex olika kvinnor.
Redan i ung ålder tvingades Pili ut på fälten för att arbeta med boskap, i Tanzania.
Att gå i skolan var det inte tal om, Pili skulle vara glad om hon träffade en man som kunde försörja henne.
Till slut gifte hon sig också med en man, men han visade sig vara ett riktigt kräk – hennes första make var både våldsam och elak.
När Pili fyllde 31 rymde hon från det destruktiva förhållande och gav sig iväg ut på vägarna, för att söka arbete.
Utan någon som helst form av plan eller destination i åtanke, vandrade Pili genom Tanzania tills hon slutligen nådde byn Mererani.
Mererani ligger vid foten av det största berget i Afrika, Kilimanjaro. Den lilla staden har inte mycket – men det är den enda platsen i världen där man bryter den sällsynta, violett-blåa ädelstenen Tanzanit.
Pili visste att den bästa möjligheten hon hade att överleva var att ta jobb som gruvarbetare i staden, men hon skulle aldrig kunna göra det som en kvinna.
Så hon kom upp med en listig plan.
”Kvinnor fick inte ens komma in på gruvområdet, så jag klädde ut mig till en stor stark man. Jag satte på mig stora byxor, skar ut dem till shorts och då liknande jag mer en man. På den vägen var det”, berättar Pili för brittiska BBC.
Snart blev Pili känd som ”Farbror Hussein” och hon bytte helt personlighet och utseende under de timmar hon jobbade.
Ingne visse om hennes riktiga identitet.
”Jag arbetade tillsammans med män i 10-12 timmar varje dag. De misstänkte aldrig att jag var kvinna. Jag drack Konyagi (lokal sprit) och skämtade med männen om vilka kvinnor jag gillade i byn”, fortsatte Pili.
Pili fortsatte att jobba i gruvan, ofta arbetade hon ännu hårdare än sina manliga kollegor.
Så småningom blev hon väldigt skicklig på att hitta de värdefulla ädelstenarna och Pili skapade sig sin egen förmögenhet.
Med pengarna hon tjänade in kunde hon hjälpa sin familj, bygga nya hus åt dem och öppna sitt egna lilla gruvbolag – där hon ansvarade för mer än 70 anställda.
Men då hände något som tvingade henne att avslöja henness sanna identitet.
En flicka från byn hävdade att hon hade blivit våldtagen av några gruvarbetare och polisen tog in ”Farbror Hussein” som misstänkt, eftersom Pili blev utpekad av några vittnen.
”När polisen grep mig sa de män som egentligen utfört våldtäkten; ’Detta är mannen som gjorde det’, och pekade på mig. Jag fick åka med till polisstationen”, säger Pili.
Hon hade inget annat val än att berätta sanningen.
Pili berättade om sin historia och att hon var kvinna, men ingen trodde henne.
Hon bad därför polisen att undersöka henne grundligt, för att bevisa att hon inte kunde vara skyldig till våldtäkten.
Efter detta släpptes Pili direkt.
Den välkända gruvchefen ”Farbror Hussein” var verkligen en kvinna, ingen tvekan om det.
Att detta lyckats passera obemärkt förbi i nästan ett decennium förbryllade hennes kollegor, många var chockade.
Flera vägrade att tro på detta men när Pili gifte sig igen och fick barn, flera år senare, gav de sista tvivlarna upp.
Idag behöver Pili inte längre dölja vem hon är.
”Jag är stolt över vad jag gjorde. Det gjorde mig till miljonär, men det var otroligt tufft”, berättar Pili och fortsätter:
”Jag vill se till att min dotter kan gå i skolan, få en utbildning och ta chanse att leva sitt liv på ett helt annat sätt än vad som var möjligt för mig”.
Vilken fantastisk styrka denna kvinna har.
För Pili fanns det inga andra alternativ än att låtsas vara en man för att kunna jobba i en tuff miljö, där kvinnor är starkt diskriminerade.
Hon visade att ”vara en man” ofta handlar om människors föreställningar och fördomar – att agera stark och tuff, inte visa svaghet eller känslor, är tyvärr ofta bara kopplat till manlighet.
Pili visade dock att hon fixade gruvjobbet lika bra och till och med bättre än sina manliga kollegor. Dessutom verkar hon ha ett hjärta av guld och en kämpaglöd som få andra, det förtjänar hon all respekt för.
Dela gärna vidare hennes berättelse om du tycker att Pili är ett utmärkt exempel på att kvinnor kan göra precis vad de vill och att det inte finns något jobb i världen som en kvinna inte kan ta sig an!