1988 sattes målet att helt utrota sjukdomen polio från vår jord. Då var det 350 000 smittade i världen. I dag, 28 år senare, kan det konstateras att forskningen nästan har lyckats. Förut fanns sjukdomen i 125 länder – nu endast i tre.
Därför kan hälsoexperter nu slå fast att det inom sex månader är möjligt att helt utrota sjukdomen från jorden. Det skriver Sveriges Radio.
Ett 30-tal personer är i dag smittade av polio. Och det i länderna Pakistan, Afghanistan och Nigeria. Det är där insatserna nu krävs för att forskarna helt ska kunna utrota polio från jorden.
– Aldrig tidigare har världen investerat så mycket i en enskild hälsofråga. Ingen har räknat på det, men sannolikt handlar det om hundratals miljarder dollar från 1950-talet, då de första vaccinerna kom och USA och Europa lyckades bli av med sjukdomen fram till i dag, berättar forskaren Kimberley Thompson, vid Harvard School of Public health i USA, enligt SR.
I Sverige drabbades vi av sjukdomen – som då kallades barnförlamning – i början av 1900-talet. Det var en epidemi som satte skräck i varje förälder under några årtionden. Barn efter barn efter insjuknade och man visste inte hur smittan spreds.
Men tack vare investeringarna för att hitta ett botemedel kunde man i mitten av 50-talet framställa ett fungerande vaccin. Och nu, över 62 år senare, kan alltså sjukdomen snart vara utrotad från vår jord. Enligt forskaren Kimberley Thompson är det en större bedrift än att sätta en människa på månen.
– Det är en gåva till framtida generation att snart ingen behöver oroa sig att barnen ska bli förlamade av polio, säger Kimberley Thompson, enligt SR.
Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna