Krav på specialkost ökar i skolan: ”Måste laga 18 olika varianter av samma måltid”

Efterfrågan på specialkost i skolorna ökar, men då det är resurskrävande att tillgodose allas behov har branschorganisationen Kost & Näring, som är en del av fackförbundet Ledarna, tagit fram rekommendationer på hur kommunerna ska förhålla sig till omställningarna.

– Vi ska inte gå mot att bli en à la carte restaurang, säger Åsa Kullberg, vice ordförande i Kost & Näring till Aftonbladet.

Specialkost i skolan
Foto: Pontus Lundahl/TT

Måste laga 18 olika varianter av specialkost

Enligt branschorganisationen Kost & Näring har flera kommuner svårt att bedöma vilka som ska ha specialkost och inte, vilket kan leda till särbehandling. Hon berättar att många av de speciallagade rätterna hamnar i soptunnan, då vissa barn vill äta samma mat som sina kompisar.

– En kollega berättade att de en vanlig dag måste laga 18 olika varianter av samma måltid. Det är mycket att hålla reda på och lätt att det blir fel, säger Åsa Kullberg, vice ordförande i Kost & Näring.

”[…] alla barn får precis det som de vill ha”

I hopp om att styra upp ett system som fungerar för alla, har Kost & Näring tagit fram 80 rekommendationer på hur kommuner ska förhålla sig till specialkost.

– I den bästa av världar skulle såklart vara att alla barn får precis det som de vill ha. Men vi får inte mer pengar och därför måste vi använda de vi har på klokaste sätt, säger Åsa Kullberg till Aftonbladet.

Vad tycker du om specialkost i skolorna, var ska gränsen dras? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

 

Läs mer om...