Sveriges undersköterskor är i uppror. Flera anställda i olika delar av landet har gjort IVO-anmälningar och slagit larm i media gällande ohållbara situationer. Det handlar i grund och botten om brist på kompetent eller tillräcklig personal, och obekväma arbetsförhållanden.
Gullspång är en av de kommuner som tvingas spara inom äldreomsorgen. Enligt undersköterskan Gunilla Gustavsson är situationen så illa att de inte hinner gå på toa.
– Då kan det hända att man får sätta sig ute, bakom bilen eller i skogskanten. Om man inte hinner in till kontoret, säger Gunilla Gustavsson till Aftonbladet.
Gunilla Gustavsson, som är undersköterska och förhandlare för Kommunal, är en av de många undersköterskor som tycker att läget inom vården är alarmerande.
Gunilla jobbar inom hemvården, och en vanlig arbetsdag kan hon få göra upp till 30 besök per dag. Det höga antalet gör att det blir svårt för Gunilla och hennes kollegor att hinna med någonting annat, som att gå på toaletten.
– Vi är under ständig tidspress. Det kan handla om en så enkel sak som att gå på toaletten, det är inte alltid man vill låna sina brukares toalett. Då kan det hända att man får sätta sig ute, bakom bilen eller i skogskanten. Om man inte hinner in till kontoret, säger Gunilla till Aftonbladet.
”Anhöriga kommer få ta hand om sina gamla…”
Gunilla och hennes kollega Marina har båda 40 års erfarenhet av yrket, och båda är eniga om det det blivit hårdare med tiden. De berättar att de äldre i Gullspång är nöjda, men att undersköterskorna får slita extremt hårt för att vara tillräckliga.
– Om inget görs kommer vi att få slita ut oss och anhöriga kommer att få ta hand som sina gamla, säger Marina till Aftonbladet.
Såhär ska det inte få vara. Underbemanning inom vården kan inte uppmärksammas tillräckligt. Dela för att belysa det här problemet för fler personer.