Både piggare, gladare och med mer energi. Så känner sig undersköterskorna på Svartedalens äldreboende efter försöket med sex timmars arbetsdag.
Nu vill undersköterskan Carina Dahl att sextimmarsdagen införs permanent.
– De politiker som tror att vi bara sitter och fikar kan ju komma hit och praktisera, säger hon till Aftonbladet.
Under fredagen blev det klart att Kommunals undersköterskor får lönepåslag de kommande åren. Sedan ett år tillbaka har det kommunala äldreboendet Svartedalen infört arbetstidsförkortning bland undersköterskorna. Istället för 40 timmar i veckan arbetar de nu 30. Passen på älreboendet varierar mellan fem och sju timmar.
Så, hur har testet slagit ut?
– Jag blir inte lika trött längre, utan håller mig piggare hela dagen. Man får mer gjort, säger undersköterskan Carina Dahl till Aftonbladet.
Göteborgs kommun ligger bakom pilotprojektet. Ett av målen är att undersöka hur förkortade arbetstider påverkar personalens stressnivåer, hälsa, ork, kvaliteten och välbefinnandet hos de äldre på boendet. Projektet utvärderas under tiden av forskare och är tänkt att pågå hela 2016.
Men redan nu känner sig undersköterskorna alltså piggare, gladare och har mer energi. Johanna Leppänen är enhetschefer på Svartedalen och är glad över resultaten.
– Det blev stor skillnad. Vi upptäckte väldig fort att personalen verkade mycket gladare, piggare och effektivare. De började spontant göra fler aktiviteter. På mina enheter upplever alla undersköterskor att det har blivit bättre, säger hon till Aftonbladet.
Håll med om att våra undersköterskor både förtjänar bättre lön och vettiga arbetstider? För mig är det en självklarhet, gilla gärna om du tycker det också!