Vi litar på att hemmet ska vara världens tryggaste plats. Ändå händer detta för tiotusentals kvinnor varje år.

Våldet mot kvinnor i nära relationer är ett stort samhällsproblem som vi måste våga prata om. Men vi måste också prata om alla goda initiativ som finns därute och hjältarna som gör skillnad för alla utsatta kvinnor.  

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. I knappt hälften av dessa fall har offer och förövare en nära relation.

Men mörkertalet är stort. Upp till 80 procent av våld i nära relationer anmäls aldrig och rädslan för att prata om det är stor.

Hej Kvinnojouren – ett nätverk för tjej- och kvinnojourer som hjälper kvinnor som råkar illa ut i nära relationer – skriver signaturen ”Aaa” om våldet hon dagligen får utstå. Hon vill ha hjälp att bryta sig loss, men vet inte hur hon ska göra:

”Jag är dum i huvudet som inte fattar vad jag går miste om. Jag är så jävla ful och kommer aldrig hitta en annan för de är ingen som vill ha mig. Han pratar även till barnen och berättar vilken jävla mamma dom har som vill bryta familjen och skrämmer barnen med att dom kommer bli mobbad i skolan om vi separerar.

Han pratar inte med mig och är elak och spydig. Han manipulerar mig så mycket att jag till slut tror att felet ligger hos mig och oftast har jag blivit så sårad av hans beteende att jag till slut efter en månad ger en ny chans.”

Men tack vare Stadsmissionen och andra organisationer finns ideella jourhem för utsatta kvinnor och barn dit människor i samma situation som signaturen ”Aaa” kan vända sig.

De erbjuder den trygghetszon som är det första steget för att ta sig ut hel på andra sidan.
– Det är oerhört betydelsefullt. Det är en grundtrygghet för att man ska våga få syn på och lämna en våldsam relation, säger Caroline Eriksson som är enhetschef på Stadsmissionens boende i Linköping.

Deras viktigaste uppgift när de tar emot utsatta kvinnor är att bemötandet är varmt. För många kvinnor som upplever våld i en nära relation vågar inte prata om det och blir inte heller tagna på allvar.
– Att vi ser dem och att de ser att vi tar problematiken på allvar. Många som kommer hit har haft det väldigt svårt, men har inte blivit tagna på allvar. Vi tar det på allvar, säger Caroline.

Stadsmissionen och alla andra organisationer som gör skillnad för alla dessa utsatta kvinnor förtjänar verkligen att hyllas. Ingen ska behöva känna sig otrygg och rädd i sitt eget hem.

Annons från Åhléns: Åhléns tycker att alla ska kunna njuta av ett fint och trivsamt hem – även de som inte kan bo i sitt eget. Därför kan man nu köpa produkter på åhlens.se som också blir en gåva till Stadsmissionens boenden för att bidra till en mer trivsam miljö för utsatta kvinnor. Klicka här för att komma till produkterna på Åhléns nylanserade webbshop.