Alla som fött barn vet hur sårbar man är innan en förlossning, därför vill man känna att man är i trygga händer hos läkarna. Tyvärr förstördes Sofias förtroende för vården för all framtid då hon hamnade i rullstol efter förlossningen, det skriver Hallands Nyheter.
Den femte augusti i år åkte 30-åriga Sofia Dyberg Bartholdsson in till förlossningen i Varberg för att föda sitt andra barn. Under graviditeten hade Sofia gått upp mycket i vikt, vilket brukar innebära att personen i fråga är svårstucken när bedövning ska ges.
Eftersom att Sofia lider av nervsjukdomen MS rekommenderade barnmorskan att läkarna skulle göra en riskbedömning innan bedövningen, då sjukdomen i kombination med Sofias vikt krävde försiktighetsåtgärder. Men en sådan gjordes aldrig.
– Men de gjorde aldrig någon förhandsbedömning utan sa bara att det inte var någon fara eftersom jag var andraföderska och hade ett okej BMI, säger Sofia till Hallands Nyheter.
När läkaren gav Sofia bedövningssprutan träffades en nervrot, vilket fick Sofias ben att rycka kraftigt. Läkaren frågade om han fick sticka igen, och Sofia som inte kände till riskerna och hade svåra smärtor svarade ja. Kort därefter födde Sofia sin son Pontus, det var först när hon duschade efter förlossningen som hon märkte att något gått snett.
Sofia hade svårt att stödja på benet där sprutan träffat, och trots smärtlindring bröt hon ihop och bad om att få träffa en kurator. Två veckor gick innan Sofia fick åka hem, men inte som hon föreställt sig, Sofia hade blivit rullstolsburen. Hemma väntade barnvagnen som skulle ta familjen ut på härliga promenader, men dessa gick inte att genomföra.
Efter en tid fick Sofia skickas tillbaka till sjukhuset och hamnade så småningom på neuro- och strokeavdelningen. Hon började träna med en sjukgymnast, och när fem veckor passerat mådde hon lite bättre.
Kommunen godkände inte att Sofia och hennes man Peter skulle få hjälp med barnpassning av hemtjänstföretag, vilket gjort paret besvikna. Kommunen nekade också Sofia ledsagning till och från bassängträningen, vilket hon överklagat.
Sjukhuset där olyckan inträffade genomför i dagsläget en internutredning för att se vad man kan göra för att undvika liknanden händelser i framtiden.
– Det kan vara tekniskt svårt att lägga en ryggbedövning. För de flesta kvinnor är det en otrolig lindring men i ett fåtal fall uppstår komplikationer, säger Bengt Karlsson, områdeschef för barn- och kvinnosjukvården i Halland, till Hallands Nyheter.
Det Sofia var med om visar att resurserna inom den svenska vården behöver förbättras för att vi ska kunna känna att vi och våra nära och kära är trygga.
Dela gärna för att öka uppmärksamheten bland blivande föräldrar och för att förbättra vården.
Publicerad av Newsner familj