5-åring behövde lever – då bestämde sig läraren för att donera

Fröken donerar lever till tidigare elev.

Foto: Facebook/Karen Thorpe Toczek

Ezra Toczek har lidit av leverskador sedan födseln och har väntat på att en varm själ ska vilja donera sin lever till honom.

Och det visade sig att en person som har stått barnet nära blev den räddande ängel – hans tidigare förskolelärare Carissa Fisher.

Nu har pojken skrivits ut från sjukhuset efter att ha genomfört en lyckad operation.

Redan i maj fick Ezra Taczek veta att hans tidigare förskolelärare, Carissa Fisher, hade godkänts som levande donator och kunde donera en del av sin lever för att hjälpa honom.

En levande donatortransplantation innebär att en person med frisk lever donerar en del av sin lever till någon vars lever inte längre fungerar som den ska.

Ezra hade lidit av leverskador sedan födseln och kämpade med återkommande hälsoproblem, vilket ledde till att han i februari fick diagnosen slutstadium av leversjukdom och sattes på transplantationslistan.

När läraren fick höra om diagnosen bestämde hon sig för att hjälpa till

Förskoleläraren Carissa Fisher, 21, fick i mars reda på Ezras prognos och ansökte om att bli levande donator. Redan i maj blev hon godkänd och meddelade snabbt familjen Toczek den glada nyheten.

fter att båda genomgått sina operationer i mitten av augusti, har både Ezra och Fisher nu skrivits ut från sjukhuset.

LÄS MER:
* 3-åring dog i stekhet bil när mamman var berusad – år tidigare avled sönerna i rattfull bilolycka

Fisher har återvänt hem till Western New York, medan Ezra skrevs ut den 20 september efter att ha genomgått totalt fyra operationer – inklusive levertransplantationen och tre ytterligare ingrepp – samt tillbringat 45 dagar på barnintensiven.

Ezra återhämtar sig nu på ett boende nära sjukhuset där han kommer stanna i flera veckor, berättar hans mamma, Karen Thorpe Toczek, för PEOPLE.

Hon tillägger att Ezra har haft några komplikationer efter operationen som förlängde hans sjukhusvistelse, men att den nya levern fungerar bra och att Ezra långsamt återfår sin styrka.

– Han har gått igenom mycket, och ibland kan jag se att det har påverkat honom mentalt, men på det stora hela är han vid gott mod, förklarar Karen och berättar att Ezra anpassar sig till livet efter operationen, som nu innefattar nya mediciner, uppföljningsbesök och regelbundna blodprover.

Varma återföreningen på sjukhuset

Ezra hann också träffa Fisher några gånger medan de båda återhämtade sig på sjukhuset, och Fisher har besökt honom flera gånger medan hon var kvar i staden för sin uppföljningsvård. Karen berättar att de håller regelbunden kontakt med Fisher.

LÄS MER:
* Brandman hittar övergiven bebis – sekunder senare förstår han vad han måste göra

Fisher säger till PEOPLE att hon ”längtar efter att Ezra ska komma hem så att jag kan ge honom en stor kram!”.

Sedan operationen har Fisher mått relativt bra. Hon berättar att återhämtningen, särskilt när det gäller smärtlindring, var svårare än hon hade trott, men att hon nu mår mycket bättre. Bortsett från en viss trötthet känner hon sig mestadels som vanligt igen, förklarar hon för tidningen.

Det var verkligen en stor gest, du har ett hjärta av guld, Carissa!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version