7 saker du kan göra varje dag för minska risken för demens

Demens är en otäck sjukdom som påverkar minnet och personligheten och som tyvärr är vanlig bland äldre. Det är dock inte en naturlig del av åldrandet, utan drabbar människor av olika anledningar. 

Vad många inte vet är att livsstilen har stor inverkan på risken för att drabbas av demens. Enligt Age UK har dina vanor hela 76% inflytande över chansen för sjukdom, därför finns det goda vanor du kan införa för att minska risken för att drabbas, och det är aldrig för sent att börja. 

Här är 7 saker du bör göra för att hjälpa dig själv att hålla hjärnan frisk. 

1. Anpassa dina matvanor

Shutterstcok

Enligt den medicinska boken ”Diet and Alzheimer’s disease: what the evidence shows.”, så har vad du äter ett samband med demens. Det kanske låter märkligt, men om du tänker på att du har svårt att jobba eller koncentrera dig när du ätit dåligt så kanske det är lättare att förstå hur det hänger ihop. 

En studie som presenteras i boken visar att mat som innehåller mycket fett och många kalorier har ett samband med demenssjukdomen Alzheimers. Så om du oroar dig för demens bör du tänka på detta när du väljer kost:

Olika vitaminer är bra för särskilda ändamål men om du vill hålla hjärnan i schack bör du fokusera på att få i dig mer av vitamin B, K, D och järn. Enligt boken ”Mediterranean diet and risk of dementia”, så bör du också vara varsam med mängden salt på maten, men däremot kan du vara mer generös med naturliga och starka kryddor. Till exempel kanel, gurkmeja och salvia, dessa har antiinflammatoriska egenskaper vilket också skyddar din hjärna. Undvik socker och äta gärna mer av livsmedel som innehåller nyttiga fetter, till exempel vit fisk och nötter. 

2. Gör aktiviteter som är mentalt stimulerande

Du vet att kroppen måste träna för att hålla sig i form, likadant är det med hjärnan. Exempel på aktiviteter som stimulerar hjärnan är att lösa korsord, spela spel, räkna matte, meditera och spela instrument, detta enligt boken ”Putting memory research to good use: Hints from cognitive psychology”. 

3. Motionera regelbundet 

Shutterstock

Om du någon gång tänkt att du inte har generna eller förutsättningarna för att träna så ska du tänka om. En studie utförd av neurologerna Van Gelder och Kromhout visar att det finns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och minnesförlust. All motion är bra, det räcker med att ägna 30 minuter åt gången, tre dagar i veckan åt att motionera, och det är aldrig för sent att börja. Andra saker du kan göra än att promenera är att simma, göra yoga, trädgårdsarbete, cykla och för den som vill ta i lite mer – göra bicep curls. 

4. Prioritera sömn

Shutterstock

Att sömn är viktigt visste du säkert, men du kanske inte visste hur stor inverkan det har på din hjärnas funktion. Se till att prioritera din vila på natten, helst ska du sova mellan sex till åtta timmar. 

5. Skratta mer

”Ett gott skratt förlänger livet”, sägs det, och det är faktiskt sant. Skratt tar bort oro, ångest och stärker immunförsvaret, vilket i sin tur har en positiv effekt på hjärnan. 

6. Säg ja till sociala aktiviteter

Shutterstock

Det kanske är svårt att se hur ett socialt liv kan förhindra demens. Men sociala aktiviteter och relationer stimulerar din hjärnaktivitet och har en positiv inverkan på ditt mående, detta enligt den vetenskapliga artikeln “Social networks and their role in preventing dementia.”, publicerad i Indian journal of psychiatry. 

7. Undvik alkohol, rökning och stress

Alkohol är en känd riskfaktor för demens, faktum är att det finns något man kallar alkoholdemens, vilket enligt Alzheimersfonden är demens som med sannolika skäl orsakats av hög alkoholkonsumtion. Alkohol kan leda till psykiska förändringar som sedan blir bestående, två av de saker som påverkas är minnet och koncentrationen. 

Något som alla bör leva efter och som är lätt att komma ihåg är Alzheimers förbundets ord ”Det som är bra för ditt hjärta är bra för ditt huvud”. 

Källor: Age UK, Alzheimersfonden, Hjärnfonden, Demensförbundet

Det är omöjligt att veta vem som ska drabbas av demens, och när det väl slår till finns inget botemedel. Att införa dessa vanor som livsstil minskar risken för att bli sjuk. Det är aldrig för sent att ta hand om sig själv, dela gärna för att tipsa andra. 

 
 

Läs mer om...