Petras nioåriga dotter lyckades köpa virtuella pengar på ”Roblox” för 2 595 kronor.
– Det är lätt att man kan bli lite fartblind. Att man tänker att det är på låtsas, säger Petra.
Sveriges konsumenter anmäler, tillsammans med 20 andra konsumentorganisationer, några av spelvärldens största jättar till EU:s nätverk för konsumentmyndigheter. Organisationerna hävdar att spelen manipulerar barn att lockas till köp i spelen.
Petras nioåriga dotter lockades av tanken på tiotusentals robux, den virtuella valutan i spelet ”Roblox”. Hennes mamma var upptagen, men dottern kunde lösenordet och kunde smidigt godkänna köpet på egen hand, en dag i början av juli.
– Hon förstod ju inte att det var dyrt. Jag har ju godkänt ganska många sådana där småköp på nio kronor och sådär. Hon trodde väl att det gör väl inget, jag kan göra det där själv när mamma är upptagen.
Dagen efter upptäckte Petra, som bor i Göteborgsområdet och egentligen heter något annat, att ett köp på 2 595 kronor genomförts.
– Först blånekade hon bara, berättar Petra.
– Sedan blev hon helt förtvivlad faktiskt. Jag tänkte mig inte för riktigt, och sa att ”då var ju födelsedagspresenten klar då”. Och då blev hon helt knäckt, säger hon.
Det blev en utdragen process för att få tillbaka pengarna, via anmälningar till Apple (eftersom köpet skett på Ipad) och Allmänna reklamationsnämnden.
– Som tur var så fick vi tillbaka pengarna och det blev riktiga födelsedagspresenter i den verkliga världen i stället, säger hon.
Något mer tjat om att köpa robux har det inte blivit.
– Jag tror att hon fick en rejäl näsbränna faktiskt av det här, säger Petra.