Därför får vi aldrig sluta servera husmanskost i skolan – har inte råd att kasta bort blodpuddingen

Vi är många som vuxit upp med husmanskost både i hemmet och i plugget.

Nu serveras alla möjliga nymodigheter och gröna alternativ i skolmatsalarna runtom i Sverige. Men vi får aldrig ge upp på våra fina, traditionella rätter som i mångt och mycket byggt det här landet.

Det finns många fördelar med att bevara blodpuddingen, ärtsoppan och raggmunkarna.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Jag minns när man var liten och gick till skolans matsal för att förtära dagens lunch. Mattanterna, ja det hette så då, stod och tog emot oss och slevade upp dagens rätt på våra tallrikar.

Kalops, köttbullar med potatismos, ärtsoppa, fiskgratäng, pyttipanna, raggmunk med fläsk och lingon.

Det var en diger lista med klassiska, svenska maträtter som ätits av miljontals människor under alla år.

Läs mer: Efter misstänkt sabotage mot svenskt skolkök – flera hundra kilo mat måste slängas

I dag håller en hel del av de traditionella husmansrätterna på att försvinna – inte bara i våra hem utan också i våra skolbespisningar.

Nu för tiden är det bara moderniteter, köttsubstitut, vegetariska röror och grytor, pastarätter och söta, onyttiga rätter som innehåller både halvfabrikat och konserveringsämnen.

Får inte slussa ut husmanskosten

Visst, det är andra tider nu och jag kan förstå att skolorna vill uppdatera sina menyer. Jag är också medveten om att barnen vill, eller åtminstone tror att de vill, äta andra saker i dag.

Men vi får inte slussa ut husmanskosten riktigt än.

Jag ska ge er fem goda anledningar till att vi ska bevara blodpuddingen, kåldolmarna och den panerade fisken.

1. Näringsrik mat. De klassiska husmansrätterna är ofta väldigt näringsrika och innehåller många olika vitaminer och mineraler. Det är bra för barnens utveckling och i nästa led även deras inlärningsförmåga. Om den här typen av mat serveras i skolan så kan man säkerställa att alla barn, oavsett vad de äter hemma, får i sig bra mat.

2. Viktig lärdom för livet. Barnen lär sig att äta hälsosamt och de får bra matvanor och rutiner som de bär med sig livet ut. Eftersom husmanskosten ofta saknar onödiga tillsatser och mindre socker än moderna alternativ lär sig barnen att äta balanserat. De förstår vikten av att äta riktig och rejäl mat fri från ”skit”.

3. Lär sig om vår kultur och våra traditioner. Barnen får en gratis utbildning i svenska traditioner och vår matkultur och vår historia. Genom maten förstår de vad vi kommer ifrån och det kan få dem att uppskatta vår kulturarv på ett annat sätt.

4. Lokalt producerat. Den traditionella husmanskosten innehåller klassiska svenska råvaror som alla kan odlas och produceras lokalt. Det blir en mer hållbar industri och samtidigt gynnas de inhemska jordbrukarna.

5. Ekonomiskt smart. Råvaror som morötter, potatis, kål och fläsk är historiskt sett billiga. Med andra ord hjälper de lägre utgifterna skolorna att hålla nere sina matkostnader. Köken slipper köpa in produkter från andra länder. Detta samtidigt som de erbjuder bra mat.

Det är en ”win-win situation”

Med det sagt, jag förstår mycket väl att såna här saker förändras med tiden. Trender kommer och går. Men den svenska husmanskosten har bestått i hundratals år och det av en anledning.

Den är god, hälsosam och relativt billig.

Våra skolungdomar behöver få i sig näringsrik mat och de behöver lära sig om vårt land, dess invånare och dess historia. Dessutom behöver skolorna spara pengar.

Det är en så kallad ”win-win situation”.

Klart barnen kan få äta pizza, kebab, sojafärs, falafel och pasta då och då. Men majoriteten av maten som de får i skolan borde bestå av husmanskost.

Vad tycker ni om det här? Vill ni också att skolorna ska servera klassiska maträtter eller vill ni att de vågar sig ut på nya vägar?

Skriv gärna en kommentar! Dela och gilla-markera krönikan.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev