Denna 13-åring har uppfunnit något till sin mormor som kan hjälpa 47 miljoner människor

Enligt World Alzheimer Rapport 2016 lider 47 miljoner människor världen över av den fruktansvärda sjukdomen Alzheimers. Det är i dag den vanligaste formen av demens, och är en obotliga, degenerativ och dödlig sjukdom som förtvinar nervcellerna i hjärnan, speciellt i de regioner där minnet sitter. Denna fruktansvärda sjukdom som förstör så många liv drabbar också anhöriga. Att inte längre kännas igen av sin vän, familjemedlem eller älskade, och hjälplöst tvingas bevittna deras psykiska och fysiska nedgång är en hemsk bieffekt av Alzheimers.

Det sistnämnda var precis vad som hände 13-åriga Emma Yang. Men hon vägrade bara stå och titta på när hennes mormor drabbades av Alzheimers, och bestämde sig istället för att hitta ett sätt att förbättra livskvalitén för hennes mormor och andra patienter.

appen
Twitter

Det var under en promenad på semester i New York som 13-åriga Emma reagerade på att hennes mormor hade svårt att komma sitt barnbarns namn och ålder. Det gick upp för Emma att sviterna av sjukdomen nu började att märkas på hennes mormor. Med hjälp av sitt stora intresse för teknik och flera års studier av programmering bestämde sig Emma för att skapa en app för personer drabbade av Alzheimers.

”Jag kunde inte låta min mormor glömma mig. Hon kände inte längre igen min far och var förlorade i mörkret”, säger Emma.

appen2
Vimeo

Det första Emma gjorde innan hon utvecklade appen var att prata med 50 Alzheimerspatienter, och flera olika experter. Därefter utformade hon idén mer konkret för att kunna söka stipendium för arbetet. Det som följde var en flygande start på projektet. Emma hedrades på en konstutställning i New York och vann ett stipendium från ”Michael Perelstein Memorial Institute”, vilket också blev det ekonomiska stöd hon behövde för att sätta igång med arbetet.

Appen har i dag blivit en prototyp som går att ladda hem. Den har sex funktioner. Varav en är fliken ”Idag” som är en typ av dagbok…

appen3
Vimeo

… och en annan, ”Jag”, som är en personlig profil för patienten.

appen4
Vimeo

I ett speciellt fotogalleri lagras bilder av släktingar…

appen5
Vimeo

…och kontaktuppgifter med bilder och släktskap i en separat adress.

appen6
Vimeo

Med fliken ”Nyheter” ”Uppdateringar” kan patienter hålla reda på vad deras nära och kära har för sig.

appen7
Vimeo

Tack vare en identifaktionsfunktion kan patienten trycka på en bild och då få reda på vilken sorts relation hen har till personen på bilden.

appen8
Vimeo

I videon kan ni titta på en fullständig redogörelse, på engelska, av Emma själv där hon förklarar hur appen fungerar och de olika funktionernas syften.

Nu hoppas Emma att så många som möjligt får upp ögonen för hennes projekt, och på det sättet kan nå så många Alzheimersdrabbade som möjligt. Känn dig fri att dela vidare detta om du blir imponerad av den här 13-åringens idé och tror att hennes app kan vara ett briljant sätt för att hjälpa människor att bekämpa denna fruktansvärda sjukdom.