På sensommaren förra året skrev förskolläraren Idah Matérn ett inlägg på Facebook om den arbetssituation hon och hennes kollegor tvingas utstå varje dag. I inlägget vädjar hon till de föräldrar som har sina barn på förskolor att de måste anstränga sig mer för att hjälpa alla lärare och sina egna barn att få en bättre tillvaro under tiden de vistas på förskolan. Och hennes inlägg tog verkligen fart. Det delades tusentals gånger och nu har det fått ny fart igen, bland annat har Expressen publicerat ett debattinlägg från Idah baserat på hennes ursprungsinlägg på Facebook. Hennes ord är minst lika starka och viktiga idag. Ta dig därför tiden att läsa igenom hennes text här under. Om vi alla hjälps åt kan vi göra en tuff arbetssituation lite lättare för landets förskollärare.
Såhär skriver Idah i sitt hyllade inlägg på Facebook:
Till alla som har eller känner någon som har barn i förskolan (snälla läs även om det är långt):
Jag är förskollärare. En riktigt riktigt bra lärare dessutom. Jag har ett fantastiskt jobb. Mina kollegor är lärare i världsklass och jag har en väldigt bra chef som alltid har oss om ryggen. Jag jobbar med det jag vill och för det är jag glad och tacksam.
Idag läser jag i Lärarnas tidning om stress. Jag läser att allt fler lärare väljer att jobba deltid för att orka arbeta över huvud taget. Jag läser att stressen slår hårt mot förskollärare och att sjuktalen på grund av det skjuter i höjden för förskollärare och fritidspedagoger.
Jag är en person som alltid ger allt. Jag brinner för mitt yrke och är stolt över att jobba i förskolan. Stressen håller dessvärre på att förgöra mig och mina kollegor. Allt för stora barngrupper, för lite resurser och orimliga mängder administrativa uppgifter som gör att det är en omöjlighet för oss att se och stötta alla barn, men tro mig – vi försöker. Hela tiden. Men vi behöver er hjälp.
Jag har den här terminen på grund av stress valt att arbeta 80% för att orka. Jag har två egna barn som är tre och sex år gamla och jag vill vara en bra förebild, dygnet runt. Hemma och på jobbet.
De lärare och barnskötare som tar hand om era barn, ofta tio timmar om dygnet, är riktiga hjältar och det finns några saker som jag vill att ni ska veta och tänka på för att hjälpa till att göra en många gånger orimlig arbetssituation lite lättare.
– Det ni ser oss göra är en bråkdel av det vi faktiskt gör. Vi dokumenterar utvärderar och planerar upp verksamheten utifrån lagar och styrdokument och det som kanske ser ut som en mysig stund för er kräver mycket arbete före- under tiden och efter av oss. Det är också väldigt mycket saker som sker som vi inte kan dela med oss av till er. Vi har tystnadsplikt och anmälningsplikt och vi kan ha krävande föräldrakontakter eller kontakter med socialtjänst och polis kring saker som är oerhört betungande. Vi kan naturligtvis aldrig säga det här till er så att ni kan ha förståelse för om vi är frånvarande eller ställer in en utflykt eller aktivitet. Därför ber jag er tänka på att just ert barn inte är det enda barnet vi vill finnas för hela tiden även om vi gör allt som står i vår makt för att få er att känna så.
– Barnens schema är till för att vi ska vara säkra på att vi har (så gott det går) tillräcklig bemanning under de timmar era barn är på förskolan. Våra rutiner bygger också på barnens schema, exempelvis så äter vi mellanmål efter att de barn som slutar kl 14 har gått hem. Blir ni försenade, vilket så klart kan hända, ring och meddela det! Då löser vi det, inga problem. Men snälla, visa oss och framför allt era barn den respekten att ringa och tala om att ni blir sena.
– Jag vet att alla kan ha en dålig dag eller må dålig över saker som händer i ens privatliv. Men snälla, ta inte ut det på oss. Det ni kan göra istället är att tala om för oss att ni har grälat på morgonen eller att ni själva är stressade på jobbet. Det ger oss mycket bättre förutsättningar för att vara ett bra stöd till era barn. Ni behöver inte låtsas som att ni är perfekta hela tiden. Som jag nämnde ovan så har vi tystnadsplikt och om vi får en bredare förståelse för era barns hemsituation kommer vi göra mer korrekta analyser av deras beteende på förskolan och därmed bemöta deras känslor och agerande på ett bättre sätt.
– Det är ert eget ansvar att gå ut på Hjärntorget (i Göteborgs stad) eller annat informationsforum och läsa veckobrev och annan viktig information.
– Snälla respektera att ni ska vara hemma 24 timmar feberfritt och 48 timmar efter sista symptom vid magsjuka (kräkning/diarré). Konsekvenserna för oss blir väldigt stora vid sjukdomsutbrott på förskolan. Det kan heller aldrig skada att stanna hemma ett par dagar om era barn är snoriga och hostiga. Det är allmäntillståndet som avgör. Vi är oerhört många personer på liten yta och hur mycket vi än tvättar händer, leksaker och filtar så sprids smittor snabbt. Det är inte bara barnen som blir sjuka utan även vi vuxna drabbas. För oss är det tusenlappar i karens och barnen får många gånger träffa nya vikarier varje dag. Ofta får vi inte in någon vikarie alls.
– Barnen ska orka en hel dag på förskolan och ofta många timmar utomhus i kyla eller ösregn. Ni måste se till att barnen har sovit ordentligt. Barn i förskoleåldern behöver sova ca 10-12 timmar. Behöver ni lämna barnen tidigt på förskolan måste ni se till att de kommer i säng i tid på kvällen. Ni måste även se till att barnen har tillräckligt med kläder på förskolan. Både extrakläder ifall de blir blöta eller kladdiga och ytterkläder för alla väder. Regnkläder och ordentliga vinterkläder när det krävs. Solkräm och hatt/keps på sommaren. Vädret kan slå om snabbt så hellre för mycket kläder än för lite. Skriv barnens namn i allt.
– Funderar ni över någonting? Fråga oss. Är ni missnöjda med någonting? Ta upp det med oss (fråga om vi har tid). Och snälla – tycker ni att vi gör ett bra jobb? Säg det!! Det finns ingenting som gör allt det jobbiga så oerhört mycket lättare som när ni ser och visar uppskattning för det jobb vi pedagoger gör för att ge era barn en bra start i livet.
– Vi kan inte påverka den politiska situationen i förskolan utan er hjälp. Vi behöver ert stöd för att minska barngrupperna och få mer resurser. Det är dags att ni tar i och skriker så högt ni bara kan!
Ni är era barns föräldrar, vi är era barns lärare. Ni kan inte ta ansvar för allt, det kan inte heller vi. Vi måste samarbeta och lita på varandra. Visa varandra respekt och glädje över att vi får äran att spendera så mycket tid med de härliga människor som är våra barn. Hjälp mig och alla mina lärarkollegor att orka fortsätta älska och orka våra jobb!
Tack för att ni läste. Dela gärna. /Idah
Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna