Funktionsnedsatte Henrik har slitit för kommunen i 26 år – nu får han sparken

Henrik Lundblad föddes med en cp-skada och har arbetat med att klyva ved åt Alingsås kommun i 26 år. Nyligen meddelade kommunen att “vedklyvare” inte längre behövs, och att Henrik sägs upp efter 26 års trogen tjänst. 

Beslutet fick tusentals att skriva under en protestlista, och Mathias Sandstedt – Henriks personliga assistent, hoppas nu att kommunen ska ändra sig. 

– Det ringde en politiker till mig i morse som sa att det här är oacceptabelt, var inte orolig det här kommer lösa sig, berättar Mathias Sandstedt för Newsner.

Henrik Lundblads medfödda cp-skada gör att han inte kan tala själv. Han tar därför hjälp av personliga assistenten Mathias Sandstedt, som för hans talan. 

Foto: Privat

I 26 år har Henrik arbetat som vedklyvare åt Alingsås kommun, där han klyver ved som körs ut till grillplatserna i staden.

I 24 av de åren har personliga assistenten Mathias varit med Henrik på jobbet, och han kan intyga hur mycket han tycker om sitt jobb. 

– Det betyder allt för Henrik, säger Mathias Sandstedt, Henriks personliga assistent till SVT.

Svartnade för mina ögon

När Mathias och Henrik fick en kallelse till kommunen trodde de att de kunde ha något med lång och trogen tjänst att göra. Men så var inte fallet. Istället meddelade kommunen att de inte längre behövde en vedklyvare, och att Henrik skulle bli av med jobbet. 

– Det svartnade för mina ögon, jag blev helt yr. Jag blev tvungen att gå ut ur rummet, säger Mathias Sandstedt till SVT.

Inte en fråga om ekonomi

Beslutet fick flera tusen personer att skriva på en protestlista för att Henrik skulle få behålla jobbet, och händelsen uppmärksammades i media. 

Enligt Alingsås kommun är det inte en ekonomisk fråga, utan handlar om att rollen som vedklyvare saknas på förvaltningen. 

– Inte som det ser ut i den här verksamheten i dag, där finns inte det uppdraget , sa Julia Mårtensson, verksamhetschef integration och arbetsmarknad Alingsås kommun till SVT då.

Kommunen säger att Pekka måste leta en egen bostad, eftersom att vårdplatsen var till hans fru som nu avlidit.DELA om du tycker att kommunens regler för vad som gäller när en anhörig går bort ska ändras.

Posted by Newsner on Thursday, May 16, 2019

Kommunen svarar

Efter protesterna och den mediala uppmärksamheten fick Henrik ett telefonsamtal: 

– Det ringde en politiker till mig i morse som sa att det här är oacceptabelt, var inte orolig det här kommer lösa sig, säger Mathias Sandstedt. Så det verkar som att kan finnas en ljusning trots allt, säger han till Newsner.

När Newsner kontaktar Julia Mårtensson, verksamhetschef integration och arbetsmarknad Alingsås kommun, för att fråga om man dragit tillbaka beslutet svarar hon: 

– Det är ingenting som jag vet om, och det borde gått via mig i sådant fall.

Vad tycker du om det här? Har du varit med om liknande fall? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

 

Läs mer om...