Svartedalens äldreboende i Göteborg införde på prov sex timmars arbetsdag med fortsatt full lön. Resultatet? De anställda är piggare, gladare och mindre stressade. Och även de boende upplever de positiva effekterna av att personalen mår bättre, skriver Expressen.
Provet i Göteborg pågick under sex månaders tid. Och nu har forskaren Bengt Lorentzon undersökt effekterna av att testet. De anställda är piggare, gladare, mindre stressade och har mer tid för hyresgästerna. En annan effekt är att sjukfrånvaron har minskat.
– De första indikationerna visar att arbetstiden har ökat, de arbetade grundtummarna har ökat, det är bra. Hälsan är bättre och sjukfrånvaron är mindre, säger Bengt Lorentzon till Expressen.
För att kunna genomföra satsningen har äldreboendet anställt 14 nya undersköterskor. Och det kostar naturligtvis. Räkningen för försöket på sex månader slutade på 1,3 miljoner kronor. Det är just av ekonomiska skäl som Bo Anderssen, folkpartist och ledamot i fullmäktige, är kritisk till projektet.
– Det kostar Göteborgs stad netto fem miljarder, det är en skattehöjning med fem kronor och man måste anställa 25 procent mer. Det är svårt att få tag i kompetent folk, bara till det är projektet hade man svårt att få tag i undersköterskor, säger han till Expressen.
Men för de anställda på boendet har förändringen varit odelad positiv. Kafiye Taspinar, 45, skulle gärna fortsätta med sex timmars arbetsdag.
– Det är tungt arbete på avdelningen men det är betydligt, betydligt bättre. Sjukskrivningarna har minskat, personalen är piggare och gladare. Man ger mer av sig själv och så småningom känner även de boende det, säger hon till Expressen.
Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna