När 83-årige Jalles hustru Barbara gick bort meddelade äldreboendet att Jalle hade tre dagar på sig att städa ur parets gemensamma bostad, för att hitta något nytt. Bland annat föreslog de att Jalle kunde ta in på ett vandrarhem, och får hemtjänst dit, då han inte var i tillräckligt dåligt skick för att bo på äldreboendet.
Nu har kommunen medgett att de resonerade fel.
– Det är fantastiskt att det löst sig och att kommunen har tagit sitt ansvar och erkänt att de gjort fel. Det tycker jag är stort av dem, säger barnbarnet Evelina till Aftonbladet.
För fyra år sedan fick Jalles fru Barbara beskedet att hon hade demens. Eftersom att hon behövde assistans och Jalle själv närmade sig 80 så valde paret att sälja sitt hem och tillsammans flytta in på ett boende, så att de fick vara med varandra.
När Barbara gick bort nyligen fick Jalle veta att Nynäshamns kommun beslutat att Jalle inte fick bo kvar.
– Så fick jag beskedet att jag hade tre dagar på mig att flytta, att tömma rummet, och det hade jag ingen chans att göra, berättade Jalle för TV4 då.
Kommunen erkände att de gjorde fel bedömning
Nynäshamns kommun hänvisade då till parboendegarantin, som slår fast att par får flytta in på boende tillsammans om den ena av dem behöver vårdboende, men att den andra måste flytta ut om personen i fråga avlider.
Detta kände dock inte Jalle till, och kommunen är osäkra på om han informerats på rätt sätt.
Kommunen ska se över rutinerna för anhöriga till boende som går bort
Förra veckan hade Jalle och hans dotter och styvdotter ett möte med kommunen, som meddelade att Jalle får bo kvar.
– Nu måste vi verkligen se över att det inte sker igen. Jag ska gå igenom alla rutiner. Jag vill aldrig se att någon hamnar i en sådan här situation när man också bär på en sorg, säger avdelningschefen Indra Stenhammar till Nynäshamnsposten, som fört rapporterade om fallet.
[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11975884″ /]
Det här är ett steg i rätt riktning. Dela om du tycker att fler kommuner ska se över sina rutiner gällande sånt här.