Det värsta tänkbara för alla föräldrar är att förlora ett barn. Smärtan och sorgen måste vara obeskrivlig och ingen som inte upplevt det kan förstå hur det känns. En som vet hur det känns är Alexandra Östling. I december 2014 drabbades hon och hennes familj av det värsta tänkbara. När hon och barnen Lukaz (då 3 år) och Nova (1,5 år) var hemma och såg på film och åt popcorn inträffade en tragedi som är svår att greppa. Under filmtittande åt de popcorn och barnen smaskade bland annat på de små popcorn-kärnorna som låg kvar i botten. Då Alexandra inte ville att de skulle äta kärnorna lyfte hon undan skålen och gick in i köket med den. Under dessa få sekunder fastnade en kärna i lilla Novas hals och hon fick inte luft. Trots desperata räddningsförsök från Alexandras håll, där hon dunkade dottern i ryggen gick Novas liv inte att rädda. Alexandra har i ett uppmärksammat blogginlägg skrivit om när det värsta hände och i dag, söndag, gästade hon TV4:s nyhetsmorgon. Där berättade hon återigen om den där dagen och passade samtidigt på att lyfta fram hur viktigt hon tycker det är att föräldrar får lära sig hjärt- och lungräddning tidigt då det kan vara direkt livsavgörande. Läs nedan hur du ska bära dig åt om ditt barn sätter i halsen och se också inslaget från Nyhetsmorgon där Alexandra berättar om den hemska dagen hon aldrig kommer att glömma.
Gör såhär om ett barn under 1 år satt något i halsen:
Om barnet är vid medvetande, men inte kan hosta effektivt:
1. Ge 5 ryggslag:
* Lägg barnet på mage i ditt knä.
* Lägg din underarm längs barnets mage och stöd barnets huvud genom att hålla i hakan. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
* Ge med öppen handflata fem snärtiga slag mellan barnets skulderblad.
2. Gör 5 brösttryck:
* Vänd barnet på rygg i knät och lägg det på din andra underarm. Stöd huvudet med handen. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
* Placera ditt pek- och långfinger mitt på bröstkorgen, på nedre delen av bröstbenet. Var noga med att inte placera fingrarna för långt ner, så att de hamnar på bröstbensspetsen.
* Tryck snärtigt fem gånger. En tredjedel av bröstkorgens djup, cirka fyra centimeter, ska tryckas ned.
Öppna munnen och titta om föremålet kommit upp. Leta inte efter föremålet med fingrarna i svalget om du inte kan se det. Då finns det risk att föremålet pressas längre ner och täpper till andningsvägarna helt.
Om föremålet fortfarande inte kommit upp ska man fortsätta. Gör serien med ryggslag och brösttryck ytterligare två gånger.
3. Ring 112.
4. Om barnet inte är vid medvetande, börja göra hjärt-lungräddning.
Uppgifterna är hämtad från Vårdguiden. Klicka här för att läsa mer om hur du gör hjärt-lungräddning samt hur du ska bära dig åt om barnet är över 1 år gammalt.