Över 1 miljon svenskar äter anti-depressiva tabletter för att motverka dåligt mående. Detta är alldeles för höga siffror, menar läkaren Anders Hansen, som gjorde succé med sitt sommarprat om psykisk hälsa i Sommar i P1.
En vanlig anledning till att så många mår dåligt är enligt Anders Hansen ensamhet, något han tycker att Sverige borde klassa som ett folkhälsoproblem.
– Många äldre är ensamma, men ensamhet kan även få 20-åringar att må dåligt. Isolering kan bryta ner en människa, säger Anders Hansen till Newsner, som har ett förslag på hur problemet kan lösas.
Anders Hansen, läkare, psykiatriker och författare, gjorde succé när han debuterade som sommarpratare i P1 i år. Anders brinner för folkhälsa, och har därför fått ett eget program i SVT i höst, där hjärnan är i fokus.
I ett av avsnitten pratar Anders om vad han beskriver som ett stort folkhälsoproblem: Ensamhet.
– Ensamhet är en stor anledning till att många mår dåligt, och det borde tas på större allvar, säger Anders Hansen till Newsner.
”Många äldre känner sig ensamma”
I SVT:s satsning ”I din hjärna” reser Anders Hansen runt och träffar experter på olika områden inom hjärnan kopplat till beteende och hälsa. I ett av avsnitten fokuserar man helt och håller på ensamhet, som Anders menar att framförallt äldre personer mår dåligt över.
– Många äldre känner sig ensamma, och det gör att de mår dåligt. Isolering är det värsta en människa kan utsättas för, då vi är flockdjur som är utvecklade för social kontakt.
Läkaren Anders Hansen: Ensamhet ett folkhälsoproblem
Anders Hansen menar att Sveriges regering borde ta ensamhet på större allvar, då det leder till psykisk ohälsa och en större konsumtion av anti-depressiva medel.
– Man borde se ensamhet som ett folkhälsoproblem. I Storbritannien har man en ensamhetsminister. Det är något Sverige också borde se över, säger Hansen.
Dela om du tycker att fler borde lyssna på läkaren och psykiatrikern Anders Hansen.