Dagens teknik har många fördelar som underlättar saker och ting här i världen, men det finns också en mörk baksida. Det är numera hur enkelt som helst att skicka olämpliga meddelanden, inviter och bilder utan att något hindrar trakasserierna från att komma fram – samtidigt som man själv kan sitta och gömma sig bakom en skärm.
Detta har också lett till att sexuella trakasserier på nätet har blivit allt vanligare. Ofrivilligt tvingas många tjejer dagligen ta emot penisbilder, sexmeddelanden och påhopp – en vardag som också delas av handbollsstjärnan Linnéa Claeson.
Men Linnéa har också bestämt sig för att göra något för saken. I två års tid har hon drivit kampen för kvinnors rättigheter – och nu prisas hon av Svenska FN-förbundet för sina insatser.
Det är via Instagram-kontot ”assholesonline” som handbollsspelaren och nätaktivisten Linnéa Claeson sedan två år tillbaka har delat med sig av allt det hat och alla de kränkningar som kvinnor hela tiden tvingas utstå på nätet.
Med skärmdumpar från de sexuella inviter, trakasserier och bilder på könsorgan som hon själv tvingas ta emot – samt hennes egna humoristiska svar till männen – har Linnéa Claeson synliggjort ett stort samhällsproblem och drivit kampen för att tjejer ska känna sig trygga.
Det har inte heller gått obemärkt förbi.
Kontot har blivit enormt populärt och fått över 200 000 följare – och förutom folkets stöd uppmärksammas Linnéas arbete nu också av Svenska FN-förbundet, som i år tilldelar henne Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier”, lyder Svenska FN-förbundets motivering i ett pressmeddelande.
Det är fjärde gången som FN-förbundet uppmärksammar någon som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset har tidigare delats ut till Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad.
Publicerad av Newsner familj, gilla gärna