Världshälsoorganisationen WHO vill se ett förbud mot allt tillsatt socker i barnmat.
Det efter en ny studie om barnmat i Europa, som innehåller mer socker än vad som är bra för de yngsta.
Två nya studier gjord av världshälsoorganisationen WHO visar att barnmat i Europa innehåller för mycket socker, någonting SVT var först att rapportera om.
I studierna har man analyserat innehållet i mat- och dryckesprodukter för barn mellan sex och 36 månader. Dessa har funnits att köpa i Wien, Budapest, Sofia och Haifa hösten 2017. Cirka en tredjedel av produkterna som analyserades innehöll tillsatt socker.
Förlaget: Totalförbud mot tillsatt socker i barnmat
WHO skriver i studien att tillsatt socker i barnmat avsett för barn upp till tre år bör förbjudas. Barn som får i sig mycket socker löper större risk att drabbas av fetma och diabetes senare i livet.
I dagsläget finns gemensamma regler som reglerar sammansättningen av barnmat. Det med en gräns för hur mycket socker maten får innehålla finns.
Flera kontroller i Sverige – men inget totalförbud
I Sverige görs det flera kontroller med jämna mellanrum, men här anser Livsmedelsverket att inget totalförbud behövs.
– Vi arbetar aktivt tillsammans med EU med att uppdatera regler för barnmat och ser över hur man på bästa sätt kan begränsa mängden socker. Sedan ger vi också rådet till föräldrar om att minska mängden sötade livsmedel så långt det går och undvika söta drycker, säger Eva Södergren på Livsmedelsverket till TT.
Samtidigt som ett totalförbud inte kommer föreslås i Sverige menar Livsmedelsverket att det är viktigt att minska mängden tillsatt socker i barnmat.
– Socker innehåller mest tomma kalorier, och väldigt lite näring, vitaminer och mineraler. Om man ger barn mycket sötade livsmedel vänjer sig barnet vid söta smaker. Då riskerar dem att få i sig mycket kalorier på sikt, vilket kan leda till övervikt, fetma och typ diabetes senare i livet. Man riskerar även att få karies och hål i tänderna, säger Södergren.