På äldreboendet Attendo Duvan i Linköping har man tilldelat tre anställda ansvar för att ta hand om 95 äldre på nätterna, men enligt en dom i kammarrätten måste det vara minst fem i tjänst fördelat på det antalet vårdtagare.
– När jag jobbade var jag ensam på två våningar och 48 boende. Jag kunde ha fem, sex dementa som var uppe och trampade varje natt och jag kunde få byta 15-20 blöjor själv. De sista två åren hade jag mellan 60 och 100 larm varje natt, säger en undersköterska i en exklusiv intervju med Aftonbladet.
Redan 2017 Ivo-kritiserades äldreboendet Duvan i Linköping för att vara underbemannat. Där bor 95 äldre fördelat på fyra avdelningar, vara en av dem är för demenssjuka. Under det året hade Duvan endast tre anställda som arbetade med att ta hand om alla 95 äldre på nätterna.
Beslutet följs inte
Efter att Ivo gjorde flera tillsynsbesök beslutade de att Duvan krävde minst fem anställda nattetid, ett beslut som Attendo överklagade. Det hela blev en rättsprocess som pågått fram tills nu, trots att det finns ett juridiskt beslut på att det måste vara fem personal varje natt, så följs inte beslutet enligt källor till Aftonbladet.
– Det ska ju vara fem, men det händer nästan aldrig. Det är aldrig fler än fyra. Och om någon är sjuk så är det bara tre, säger en undersköterska som nyligen valde att sluta.
Enligt Aftonbladet har flera sjuksköterskor vittnat om det ohållbara situationen på Attendo Duvan, vilket fått flera att säga upp sig. En av dessa berättar att hon ofta kom hem och grät.
– När jag jobbade var jag ensam på två våningar och 48 boende. Jag kunde ha fem, sex dementa som var uppe och trampade varje natt och jag kunde få byta 15-20 blöjor själv. De sista två åren hade jag mellan 60 och 100 larm varje natt, säger hon.
När Aftonbladet söker Attendo säger kommunikationschefen Andreas Koch att det tagit tid att förverkliga beslutet, men att man sedan första juni följer reglerna om fem varje natt.