En förlossning kan ju vara omvälvande precis som den är, men ibland inträffar minst sagt häpnandsväckande saker som är svåra att föreställa sig.
Följande bilder togs nyligen på ett sjukhus i Spanien. Sjuksköterskan Gih Flor de Lis fångade det sällsynta ögonblick när ett barn föds med helt intakt fosterhinna.
Uppkrupen i en ”boll” på sjukhussbordet kan man se barnet göra små, små rörelser och kan man tydligt se den blå navelsträngen inne i säcken.
Läkare och sjuksköterskor samlas runt barnet och det känns som även personalen också är tagna av det minst sagt speciella ögonblicket.
Jag kan bara föreställa mig hur det var att ta ut barnet ur säcken – och lämna över det till mamman och pappan.
I Sverige brukar man kalla detta att ”födas med segerhuva”, något som sedan långt bak i tiden setts som ett gott tecken. Både Karl XII och Drottning Kristina föddes med sgerhuva – alltså en del av fosterhinnan kvar på huvudet – något som ansågs särskilt lyckobringande.
I dag är det högst ovanligt att barn föds på det här viset, men det är helt ofarligt. Det händer visserligen fortfarande att delar av fosterhinnan sitter fast på bebisar när de föds, men att hela säcken är intakt är extremt ovanligt. Det sker ungefär en gång på 80 000 födslar.
Livet kommer verkligen i många former, men det förblir vackert!
Dela gärna klippet med dina vänner på Facebook om du också tycker att den här förlossningen var fascinerade!