Sveriges befolkning ökar kraftigt – nu kan höjd pensionsålder bli räddningen

Sveriges folkmängd ökar i stadig takt – och då ökar samtidigt våra behov av välfärd. Nu måste statens intäkter upp, och finansministern tror vi kan gå mot en höjd pensionsålder i framtiden.

– De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Expressen.

Befolkningen i Sverige ökar i stadig takt och samtidigt ökar också kostnaderna att hantera för staten. Efter det stora flyktingmottagandet i fjol samtidigt som barnafödandet ökar historiskt mycket pressas kommuner och landsting runtom i landet ekonomiskt. Vi blir allt fler unga och äldre i Sverige – och det är grupper som kostar samhället mest.

– Det är en utveckling som vi från regeringen också sett och pekat på, jag gjorde det själv i Almedalen i somras. Vi går in i en period då vi blir fler barn och äldre, säger Magdalena Andersson (S) till Expressen.

Hon tror att statsbidragen kan behöva höjas med ytterligare 20 miljarder nästa mandatperiod, och vill prioritera välfärden. Samtidigt tror Andersson att vi kan få vara beredda att arbeta längre i framtiden.

Att höja pensionsåldern från 65 år är något som redan diskuteras i Pensionsgruppen, där de flesta riksdagspartier ingår. Samtidigt har intresseorganisationer som PRO och SPF Seniorerna tidigare uttryckt sig positiva till en höjd pensionsålder, uppger Expressen.

– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65. Sen får man inte glömma att många av de som jobbat från 20 är slitna när de närmar sig pensionsåldern, säger Magdalena Andersson.

Vad tycker du om saken, bör Sverige höja pensionsåldern? 

 

Läs mer om...