Foto: Facebook, Angelica Karlsson/TT

Thomas Beatie blev världens första man som födde barn – hur han ser ut 16 år senare är otroligt

I ett banbrytande ögonblick för 16 år sedan skrev Thomas Beatie in sig i historien som världens första man som genomgick en graviditet.

Thomas föddes som kvinna, men genomgick en könskorrigering och identifierar sig nu som transsexuell man. Han hamnade i världens strålkastarljus när nyheten om hans anmärkningsvärda resa till föräldraskap spreds i och med födelsen av hans första dotter, Susan.

Denna betydelsefulla händelse var dock inte utan utmaningar. Thomas utsattes för en mängd dödshot från personer som motsatte sig tanken på att en man skulle föda barn.

Utan att låta sig avskräckas av motreaktionerna har Thomas konsekvent försvarat sitt autentiska jag. Idag har hans familj utökats och omfattar inte bara dottern Susan utan även två söner.

Med totalt tre barn fortsätter Thomas Beaties historia att utvecklas….

Thomas Beatie föddes 1974 på Hawaii som Tracy Lehuanani LaGondino och påbörjade en omvälvande resa som senare skulle skapa rubriker över hela världen. Vid tio års ålder började Thomas identifiera sig som pojke, och när han fyllde 23 år hade han påbörjat testosteronbehandling.

Under tonåren var Thomas en driven ung person, en egenskap som märks i hans prestationer. Han satsade på en karriär som modell och nådde finalen i skönhetstävlingen Miss Hawaii Teen USA. Thomas utmärkte sig dessutom inom kampsport och deltog i karate och taekwondo. Hans skicklighet i Taekwondo gav honom ett juniormästerskap vid Aloha State Games 1992.

År 2002 genomgick Thomas en operation för att ta bort sina bröst. Han ändrade officiellt sin könsmarkör från ”kvinna” till ”man” på både sina statliga och federala identitetshandlingar. Men han valde att behålla sina kvinnliga reproduktionsorgan – ett beslut som skulle spela en avgörande roll för hans förmåga att bli gravid senare.

I en överraskande vändning 2006 avbröt han sin testosteronbehandling med ambitionen att bli gravid. Thomas stod inför fertilitetsutmaningar med sin dåvarande fru Nancy och fattade det modiga beslutet att bära fram barnet själv.

Den ikoniska bilden av Thomas Beatie med en höggravid mage cirkulerade första gången 2008 och skapade ringar på vattnet över hela världen. Media döpte Beatie till ”den gravida mannen” och nyheten om hans historia spreds snabbt över hela världen.

Möttes av hat

Men resan var långt ifrån problemfri, med hatmejl och dödshot som strömmade in från många håll, inklusive etablerade medier.

Läkare har diskriminerat oss och avvisat oss på grund av deras religiösa övertygelse. Vårdpersonal har vägrat att kalla mig med ett manligt pronomen eller erkänna Nancy som min fru. Receptionister har skrattat åt oss. Vänner och familj har inte stöttat oss; de flesta i Nancys familj vet inte ens att jag är transsexuell”, sa Thomas senare.

Under en 48 timmar lång förlossning föddes Susan, Thomas och Nancys första barn, frisk och lycklig. Thomas, som var fast besluten att välja en naturlig förlossning, trotsade förväntningarna. Hans fall var det första dokumenterade fallet där en lagligt erkänd man födde barn inom ett äktenskapligt förbund med en kvinna.

Under de fem åren utan testosteron fick Thomas ytterligare fyra graviditeter (varav en resulterade i utomkvedshavandeskap). Tillsammans med sin första fru Nancy uppfostrade han Susan och sönerna Austin och Jensen och presenterade sig själva som en traditionell familj med starka värderingar.

I en betydelsefull TV-debut intog Thomas Beatie scenen med en exklusiv timslång intervju i Oprah Winfrey Show i april 2008. Han vände sig till en global publik och diskuterade öppet sin tro på den reproduktiva rätten att föda barn, oavsett hans manliga könsidentitet.

Under intervjun betonade Beatie: ”Det är inte en manlig eller kvinnlig önskan att vilja ha ett barn, det är en mänsklig önskan. Jag är en person och jag har rätt att få mitt eget biologiska barn.”

Hans ord var ett kraftfullt uttryck för hans personliga autonomi och utmanade konventionella uppfattningar om kön och föräldraskap.

Gifte sig på nytt

År 2016 inledde Thomas ett nytt kapitel och gifte sig med en ny partner, Amber. Trots att de hade känt varandra sedan 2012 försenades Thomas och Ambers vigsel av en tumultartad skilsmässa med Nancy.

Paret flyttade till Oregon med sin blandade familj, som består av Susan, Austin, Jensen och Ambers barnbarn Lily.

Thomas reflekterar över deras livliga hushåll och berättar ”Det kan bli ganska högljutt med fyra barn i åldrarna 3, 5, 6 och 7, men vi älskar det”, i en intervju med Daily Mail.

Sexton år har gått sedan Thomas blev en offentlig person, men han fortsätter att dyka upp då och då på sociala medier och i människors flöden.

I en intervju med USA Today nyligen berättade han om sina nuvarande sysslor och avslöjade att han nu arbetar som börsmäklare i Phoenix. Han bor fortfarande tillsammans med sin fru Amber, som han träffade på det dagis där hans barn var inskrivna.

Hans äldre barn delar sin tid mellan hans bostad och sin mors hem, som ligger cirka tio mil bort.

Enligt Thomas lever han ett relativt stillsamt liv, men då och då gör han offentliga framträdanden och tar sig an blygsamma skådespelaruppdrag.

Ångrar ingenting

När Thomas ser tillbaka på den virvelvind av uppmärksamhet som omgav honom för 16 år sedan när han prydde förstasidorna, erkänner han den bestående effekten av dessa viktiga ögonblick i hans liv.

Thomas, som nu är i 50-årsåldern, reflekterar över det förflutna: ”När min historia kom ut fanns det inte en enda person i offentligheten som var transsexuell – de flesta hade aldrig hört talas om det.

Det här var före Chaz Bono. Det här var före Caitlyn Jenner. Det här var innan någon visste någonting. Det var första gången många människor blev exponerade för det. Och så kan de dessutom föda barn! Jag tror att det var en enorm ögonöppnare att visa hur viktigt det är med fertilitet för transpersoner.

Allt var en virvelvind”, säger han. ”Men jag ångrar det fortfarande inte”.

LÄS MER:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev