Vanliga misstagen du gör med din julgran – så håller du granen fin och barrfri länge

Få saker skapar så mycket julstämning och fridfullhet som en äkta julgran. Förutom att de lyser upp rummet så kastar de en tillbaka tillbaka till barndomens jular. 

Men det är skillnad på gran och gran. Det som kan vara en ståtlig och vacker julgran kan snabbt bli en trött och barrande historia om man inte gör rätt från början. Enligt granexperten Anna Benson finns det flera knep man kan göra för att hålla granen fin länge.

Anna Benson, ägare på Smålandsgran och författare av “Granboken”, har lång erfarenhet av skötsel av granar. 

Enligt Anna är det första man ska tänka på vid valet av gran att den ska vara färsk. Oavsett om man skaffar den i mitten av december eller tidigare så ska granen vara så pigg som möjligt när den åker med hem.

Enligt Anna bör man inte skaffa en gran tidigare än november, om man vill att den ska vara fin fram till julafton

Foto: Shutterstock

Rätt temperatur för granen

Därefter ska man göra något som många inte tänker på, nämligen låta trädet anpassa sig till sin nya miljös temperatur. 

– Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Du kan ställa den i farstun, garaget eller i trappuppgången i något dygn. Gärna i ljummet vatten, säger Anna Benson till Newsner. 

Anna Benson. Foto: Marko Säävälä/TT

Hon tillägger: 

– Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Golvvärme är ibland en bov.

Misstagen många gör med julgranen

En annan sak Anna tipsar om när man tagit hem en gran är att se till att den har en färsk sågad yta på rotändan. Hon poängterar att man inte får slå rotändan mot golvet. 

– Då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist, säger Anna till Newsner.

Hur mycket vatten ska en gran ha?

Ett gammalt husmorsknep som cirkulerat på nätet genom åren är att man ska lägga sockerbitar i vattnet man ger granen. Detta är dock en “myt” som granexperten Anna Benson slår hål på.

– Mycket vatten – utan socker eller Magnecyl som husmorsknepen säger. Torkar julgranen ut så ryker barren. En kungsgran kan dricka upp till fem liter första dygnen.

Vilken gran ska man välja?

I Sverige är det rödgranen som dominerar de flestas hem kring jul, men vill man helgardera sig mot att få ett golv täckt av barr är kungsgranen det säkraste kortet när det kommer till granar, enligt Anna Benson. 

Foto: Wikimedia Commons

Dela gärna dessa nyttiga gran-tips med andra nu innan jul. De kommer att tacka dig.

 

Läs mer om...