Pernilla Andersson gästade lördagens ”Sommarkrysset”.
Och artisten, som startat en stiftelse för att uppmärksamma äldrevårdsfrågor, passade på att ge äldrevården i Sverige en känga.
– Jag tycker de saknar kunskap om sitt eget yrke . Sen tycker jag de som jobbar, de sliter ihjäl sig, men de får inte ihop det. Det är för lite personal, för mycket neddragningar och för mycket människor som vill tjäna pengar på vård, vilket är helt galet tycker jag, säger Pernilla Andersson i programmet.
När Pernilla Andersson, artist och gift med ”Dregen”, åkte för att hälsa på sin alzheimerssjuke pappa på äldreboendet blev hon förfärad över vad hon fick se.
Pernilla hittade sin pappa sittandes i sin egen avföring, vilket inte heller var första gången det hände.
Nu höjer hon rösten för att äldre sjuka ska tas på allvar inom vården och äldreomsorgen.
– Jag vill vara en röst för pappa som inte har ord, sa Pernilla när hon gästade Nyhetsmorgon tidigare i år
Händelsen blev en larmklocka. När Pernilla gästade Nyhetsmorgon så berättade hon att hennes pappa inte är den första med demenssjukdom som inte får den bevakning eller skötsel han behöver.
Sedan dess har Pernilla Andersson fortsatt slåss för äldres rättigheter. Tillsammans med maken Dregen har hon startat stiftelsen ”Pernilla Andersson Dregen Stiftelsen” (PADstiftelsen), som verkar för att skapa opinion kring äldrevårdsfrågorna. De lyfte även rörelsen #vårduppropret i början av året.
Pernilla Andersson om äldrevården: Saknar kunskap
När Pernilla Andersson medverkade i ”Sommarkrysset”, där hon framförde sin nya låt ”Låt de gå (långfinger upp”) berättade hon att hon själv vuxit upp i en musikerfamilj. Pappan var jazzmusiker.
Hon berättade även om sin nystartade stiftelse.
– Den syftar till att ge just de människor som inte har någon röst själva, kraft och en röst helt enkelt. Vi vill höja livskalviteten för de kognitivt hjärnsjuka och vi vill att vi ska börja ta hand om varandra lite mer för vi är skitdåliga på det tycker jag, säger hon i programmet.
– Jag tycker de (äldrevården) saknar kunskap om sitt eget yrke . Sen tycker jag de som jobbar, de sliter ihjäl sig, men de får inte ihop det. Det är för lite personal, för mycket neddragningar och för mycket människor som vill tjäna pengar på vård vilket är helt galet tycker jag.
[arve url=”https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11965130″ aspect_ratio=”16:9″ /]
Pernilla är verkligen en förebild! Dela gärna om du som hon tycker att våra äldre i Sverige förtjänar bättre!