Evangeline skapade sin egen studentmössa – nu vill hon inspirera andra: ”Kostade mig endast 20 kronor”

Att ta studenten kan bli en dyr historia om man väljer att köpa sig en färdig studentmössa.

Evangeline Barkenskiöld, som brinner för återbruk, valde istället att tillverka sin egen mössa.

Studenten är för många en av de lyckligaste dagarna i ens liv. Att få springa ut efter en lång och tidvis kämpig gymnasietid är en sann fröjd och definitivt ett minne för livet.

Men det kan bli dyrt. En studentmössa kan i dagens läge kosta tusentals kronor, vilket kan ta emot lite eftersom de oftast bara används en dag.

Evangeline Barkenskiöld, 19, tog den 7 juni studenten från teknikprogrammet. När hon sprang ut från Västerås slott så bar hon stolt upp studentmössan som hon själv tillverkat.

– När jag i början av gymnasiet sprang på en studentmössa på en loppis började jag fundera på om jag vill köpa en färdig broderad studentmössa som de flesta eller om jag ville göra min egen och unika studentmössa. Ett val som var enkelt för mig att ta, jag ville vara unik och bara vara mig själv. Att vara unik och sticka ut är något jag alltid är inom allt, går hellre mot strömmen än följa den för då vet jag att jag är mig själv fullt ut, skriver Evangeline i ett mejl till Newsner.

Evangeline Barkenskiölds studentmössa
Evangeline Barkenskiölds studentmössa. Foto: Privat

Brinner för återbruk

Evangeline har alltid haft ett stort intresse för återbruk. Ofta går hon på loppisar för att hitta inspiration till nya alster. Utöver sin studentmössa så har hon även bland annat tillverkat ett pennskrin av ett gammalt VHS-fodral.

Arbetet med studentmössan var kul med tidskrävande. Hon använde sig av glittrig sytråd och till kokard använde hon ett örhänge.

– Varje bokstav är broderat med små raka stygn för att lätt kunna göra böjar i bokstäverna samt för att få en trådtät yta. Broderingen var den svåra delen av återbruket då jag har ett 22 bokstäver långt namn som gjorde att det tog lång tid att bli klar även fast jag är väl bekant med brodering.

Uppmärksammats för sitt verk

Av klasskamraterna möttes Evangeline av mycket positiv respons.

– Många önskade även att de hade gjort något liknande då de lade flera tusen kronor på sin studentmössa, men när de såg min önskade många att de hade gjort något roligt med de pengarna istället som jag kunde då min studentmössa kostade mig endast 20 kronor, skriver Evangeline.

Evangeline valde att lägga ut en bild på studentmössan i Facebook-gruppen ”Återbruka mera!” och hennes inlägg har omkring 26 tusen gilla-markeringar. Med inlägget hoppas hon på att fler inspireras och vill ta efter.

– Att våga vara sig själv och gå mot strömmen är den största superkraften som finns och jag önskar att fler kommer våga vara sig själv i framtiden.

Riktigt snyggt slutresultat!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev