
Hjärnhinneinflammation och hjärninflammation kan vara allvarligt för den som drabbas, och symtomen är viktiga att ha koll på.
Här är några tecken som kan tyda på att det är dags att söka vård.
Under sommaren i Sverige är det inte speciellt ovanligt med fästingbett. Många svenskar drabbas varje år och det är nog ingen som tycker om de små blodsugarna. I allvarliga fall så kan dessvärre följdsjukdomar komma av fästingbett, såsom Borrelia och TBE. För den som drabbats av detta är hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation en risk.
Som tur är så är inflammation i hjärnan inte vanligt, men om man drabbas kan det snabbt bli allvar. Det är viktigt att söka vård i tid, och inte vänta om man uppvisar symptom. Och faktum är att det finns vissa specifika tecken som det är bra att hålla utkik efter.
Därför får man hjärnhinneinflammation
Vanligaste orsaken till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation är virus, enligt 1177. Så här skriver de på sin sajt:
”Det är vanligast att en inflammation i hjärnan orsakas av virus, till exempel TBE som överförs genom fästingbett. Du kan vaccinera dig mot sjukdomen. Endast ett fåtal av de som smittas med enterovirus får hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Det herpesvirus som är den vanligaste orsaken till herpes i underlivet kan även orsaka inflammationer i hjärnan, ibland upprepade gånger.”
Det kan även orsakas av bakterier, även om detta är ovanligare. I dessa fall handlar det om en allvarligare inflammation och det kan ta lång tid att återhämta sig. Det finns även något som heter ”Japansk hjärnhinneinflammation” vilket sprids av myggor i vissa delar av Asien. Detta, såväl som epidemisk hjärnhinneinflammation, kan man vaccinera sig mot.
Symptom på hjärnhinneinflammation
Om du uppvisar några av dessa symptom och misstänker att du drabbats av hjärnhinneinflammation är det dags att söka vård:
- Hög feber
- Stelhet i nacken
- Huvudvärk
- Ljus- och ljudkänslighet
- Kräkningar
- Kramper
- Utslag på huden
Det är vanligt att bli sjuk i två omgångar. ”Om besvären orsakas av virus, som är vanligast, blir du ofta sjuk i två steg. Många får först en övre luftvägsinfektion med halsont och feber. Andra får feber med illamående eller diarré. Om du får en hjärnhinneinflammation efter ett fästingbett är det vanligt att först få feber och huvudvärk med ledvärk eller muskelsmärtor. En bakteriell hjärnhinneinflammation ger ofta kraftigare symptom som kommer plötsligt,” skriver Kry.
Då ska du söka vård
En del upplever att nacken blir väldigt stel, vilket gör att det är svårt att röra hakan mot bröstet, enligt 1177. Huvudvärken känns ofta värre än ”vanlig” huvudvärk och i vissa fall kan symptomen komma snabbt.
Vid hjärninflammation är symptomen lika men då kan dessutom hjärnans funktion påverkas vilket kan orsaka förvirring, påverka talförmågan och känsel. Om du misstänker att du eller ditt barn drabbats är det alltid bäst att kontakta vården direkt för bedömning. Är läget livshotande ska du alltid ringa 112.
Här kan du läsa mer på vårdguiden