Symptom på diabetes typ 2

Många svenskar lever med typ 2-diabetes utan att veta om det. Här är några symptom som kan vara bra att hålla koll på, och information om när det är dags att söka vård.

Enligt svenska diabetesförbundet uppskattas cirka 150 000 personer i Sverige leva med diabetes typ 2 utan att veta om det. Något som kan få stora konsekvenser för den som drabbats.

Det finns tre olika typer av diabetes, som skiljer sig från varandra. Kort sagt är det ett samlingsbegrepp för sjukdomar som alla orsakar mycket socker i blodet. Enligt svenska diabetesförbundet har 5% av befolkningen diabetes, och 90% av dessa har typ 2.

Symptom på diabetes

Detta är en sjukdom som utvecklas långsamt, vilket kan göra det svårt att upptäcka till en början. Så här skriver de på sin hemsida: ”Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.”

Symptom vid diabetes typ 2 innefattar följande:

Källa: 1177

  • Du kan bli trött och kraftlös.
  • Du kan bli mer törstig.
  • Du kan kissa oftare och mer.
  • Du kan få försämrad syn och se dimmigt.
  • Du kan få klåda i underlivet.

Då ska du söka vård

En varningssignal kan även vara hunförändringar i form av så kallad Acanthosis nigricans. Detta är mörka hudfläckar (acanthosis nigricans) runt halsen eller armhålorna. Så här skriver Hines Dermatology: ”De flesta personer med acanthosis nigricans har insulinresistens, vilket kan leda till diabetes om det inte behandlas. Höga insulinnivåer tros leda till att huden blir mörkare.”

Som tur är finns det behandling och om man söker vård i tid ökar man chanserna att till och med lyckas bli symptomfri. Upplever du symptom eller misstänker att du har diabetes bör du kontakta vården för en bedömning.

LÄS MER

 

Läs mer om...