I dag är det 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata mitt i centrala Stockholm efter ett biobesök. Än idag är gärningsmannen som mördade landets statsminister okänd. Här är 30 bilder som visar varför vi aldrig får glömma mordet och samtidigt visar varför vi måste få en lösning på attentatet.
1.
I september 1985 får Socialdemokraterna drygt 44 procent av rösterna i riksdagsvalet, något som innebär att den socialdemokratiska minoritetsregeringen under ledning av statsminister Olof Palme sitter kvar ytterligare en mandatperiod.
Bildkälla: Wikipedia
2.
Fem månader senare, den 28:e februari 1986, bestämmer sig Sveriges demokratiskt valda statsminister för att besöka biografen Grand i centrala Stockholm tillsammans med sin hustru Lisbeth.
Bildkälla: Wikipedia
3.
Efter att ha sett filmen ”Bröderna Mozart” bestämmer sig Olof och Lisbeth Palme för att promenera hem till bostaden på Västerlånggatan i Gamla stan. Olof Palme saknar denna kväll livvaktsskydd.
Bildkälla: Wikipedia
4.
I hörnet Tunnelgatan-Sveavägen, kliver klockan 23.21 en okänd man upp bakom paret Palme och avlossar två skott. Det första skottet träffar Olof Palme i ryggen och är omedelbart dödande. Det andra skottet åsamkade Lisbeth Palme en skråma längs ryggen.
Bildkälla: Wikipedia
5.
Efter att ha avlossat sina skott försvinner gärningsmannen in på Tunnelgatan där han via trapporna tar sig upp på Malmskillnadsgatan och försvinner sedan spårlöst nerför David Bagares gata.
Bildkälla: Wikipedia
6.
Strax innan 23.30 lämnar en ambulans mordplatsen med den svårt skadade statsministern i bilen.
Bildkälla: SVT/Youtube
7.
Klockan 00.06 dödförklaras Sveriges statsminister Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus. Han blir 59 år gammal.
Bildkälla: Wikipedia
8.
Mordet på Olof Palme är det första i sitt slag i modern svensk historia och det första på en nationell ledare sedan Gustav III dödades på en maskeradbal på operan i Stockholm av Jacob Johan Anckarström den 16:e mars 1792.
Bildkälla: Wikipedia
9.
Dådet chockar hela landet och redan på morgonen efter mordet börjar mängder av människor att lägga rosor på mordplatsen.
Bildkälla: Wikipedia
10.
”Det som hände den här kvällen på Sveavägen är ett trauma för hela Sverige, även för mig”, säger Stid Edqvist, spaningsledare mellan 1997 och 2012 till Aftonbladet 20 år efter mordet.
Bildkälla: Wikipedia
11.
Några dagar efter mordet väljs vice statsminister, Ingvar Carlsson, till ny partiledare och statsminister.
Bildkälla: Wikipedia
12.
På Olof Palmes begravning närvarar mängder av världsledare och Anna Lindh håller ett tal vid begravningen där hon bland annat säger att ”en människa kan mördas, men inte idéer.” Anna Lindh mördas själv 17 år senare i centrala Stockholm. Även hon saknar livvakter vid mordtillfället.
Bildkälla: Youtube
13.
I april 1986 byter den västra delen av Tunnelgatan, som sträcker sig mellan Sveavägen och Norra Bantorget, där Palme höll många första maj-tal, namn till Olof Palmes gata.
Bildkälla: Wikipedia
14.
Direkt efter mordet inleds jakten på Olof Palmes mördare. Inledningsvis under ledning av länspolismästaren Hans Holmér.
Bildkälla: SVT/Youtube
15.
Under Holmés tid vid rodret tas bland annan den numer klassiska fantombilden fram med hjälp av iakttagelser ett vittnet gjort på Smala gränd inte långt från mordplatsen. Det är idag högst tveksamt om personen vittnet mötte på Smala gränd över huvud taget har någonting med mordet att göra.
– Bilden har resulterat i någonstans runt drygt 8 000 tips och sannolikt är inte det här gärningsmannen, tyvärr. Det har varit en stor belastning för utredningen. Jag vill tona ner relevansen i den här bilden, säger Palmegruppens chef Hans Melander vid en presskonferens inför 30-årsdagen av mordet.
16.
”33-åringen” och PKK-spåret är två andra spår som får mycket uppmärksamhet under Hans Holmérs tid som spaningsledare. Inget av spåren leder någon vart och efter ett knappt år lämnar Hans Holmér Palmeutredningen. PKK-spåret lever dock vidare i samband med den så kallade ”Ebbe Carlsson-affären” 1988.
17.
Den 16:e december 1988 häktas Christer Pettersson misstänkt för mordet på Olof Palme. I juli 1989 fälls han sedan av en oenig tingsrätt för mordet på Sveriges statsminister, men frias senare av en enig Svea hovrätt. Christer Pettersson avled 2004 i sviterna av en skallfraktur.
Bildkälla: SVT/Youtube
18.
Under de 30 år som passerat har mängder av spår diskuterats av media, privatspanare och polis. Redan på mordnatten nämnde Lisbeth Palme att hon trodde den fascistiska kroatiska organisationen Ustasja kunde ligga bakom mordet.
Bildkälla: Wikipedia
19.
Även svensk polis och säkerhetspolis har misstänkts för inblandning i mordet på landets statsminister. I flera tv-program har journalister grävt fram besvärande uppgifter om olika polismän, men inga uppgifter har gått att koppla direkt till själva mordet.
Bildkälla: SVT/Youtube
20.
Ett annat spår som fått mycket uppmärksamhet är det uppslag som innebär att den sydafrikanska säkerhetstjänsten låg bakom mordet på grund av Olof Palmes internationella kamp mot landets apartheidregim.
Bildkälla: SVT/Youtube
21.
Ett annat spår rör en man som i Granskningskommissionens betänkande kallas för ”GH”. Mannen bodde vid mordet på bekvämt gångavstånd från mordplatsen, han ägde en revolver av typen Smith & Wesson .357 Magnum med sex tums pipa (samma typ som Olof Palme misstänks ha mördats med), var en erkänt skicklig skytt och påstår sig ha sålt revolvern till en för honom okänd man 1992. ”GH” tog sitt eget liv 2008.
Bildkälla: Wikipedia
22.
I början av mars 1986 hör en man som i media fått namnet ”Skelleftehamnsmannen” av sig via brev till palmeutredningen och berättar om en iakttagelse han gjort i direkt närhet till mordplatsen. Han skriver hur han sett ett man tala i walkie-talkie minuterna efter skotten och mannen ska ha talat ett främmande språk som brevskrivaren uppfattar som holländska eller schweizertyska. Han uppfattar bland annat hur mannen säger ”Das auto! Das auto!” i kommunikationsradion. Uppgifterna väcker stort intresse och palmeutredningen får de kommande åren in mängder av uppgifter från privatpersoner som gjort liknande iakttagelser av män med walkie-talkies i centrala Stockholm under kvällen. Vittnesuppgifterna får dock ett svalt mottagande av de nya utredarna under ledning av Hans Ölvebro. 30 år senare meddelar dock spaningsledaren Dag Andersson att uppgifterna är högintressanta.
– Ser man till iakttagelserna vid och kring brottplatsen vad det gäller walkie-talkies så är vi i dag uppe i ett 80-tal sådana iakttagelser och det är alldeles för många enligt min mening för att man inte ska ta det på största allvar, säger han till Aftonbladet.
Bildkälla: Gunnar Walls blogg
23.
På senare år har bland annat författare Anders Jallai lyft fram uppgifter som pekar på att den svenska grenen av organisationen Stay Behind kan ha kopplingar till palmemordet. Något som fått bland annat den förra chefen för Riksrevisionsverket, Inga-Britt Ahlenius, att kräva att riksdagen och regeringen bör kartlägga rörelsen.
Bildkälla: Wikipedia
24.
Under åren har dessutom över 130 personer erkänt mordet på Olof Palme. Inget av erkännandena har dock lett fram till något åtal.
Bildkälla: Wikipedia
25.
Utredningen kring mordet på Olof Palme är i dag en av världens mest omfattade och dyraste mordutredningar. Utredningen beräknas idag omfatta hela 250 hyllmeter med undersökningsmaterial. Enligt polisen skulle det ta cirka nio år att läsa igenom materialet för någon som har vana av att läsa juridiska texter.
Bildkälla: Wikipedia
26.
Palmemordet omfattar inte bara polisens utredningsmaterial – mängder av böcker, filmer, dokumentärer och övrigt material har getts ut av författare, journalister och privatpersoner.
27.
Mordutredningen skulle egentligen ha blivit nedlagd 2011, 25 år efter mordet. Men efter en lagändring 2010 togs preskriptionstiden för allvarliga brott, exempelvis mord, bort och utredningen kring mordet på Olof Palme fortsätter därför.
Bildkälla: Wikipedia
28.
30 år efter mordet på Olof Palme rapporterar Aftonbladet att polisens totala kostnader för att utreda mordet uppgår till över 550 miljoner kronor.
Bildkälla: Wikipedia
29.
Siffrorna som Aftonbladet begärt ut skvallrar dock också om att polisen idag lägger allt mindre resurser på att lösa Palmeordet. Sedan 2012 har polisen halverat resurserna som läggs på utredningen. Idag är fem personer anställda på Palmegruppen.
Bildkälla: Wikipedia
30.
Idag, den 28:e februari 2016 är det på dagen 30 år sedan Sveriges demokratiskt valda statsminister sköts ihjäl på öppen gata av en okänd gärningsman. Mordet är fortfarande ett öppet sår för landets medborgare och den hittills resultatlösa mordutredningen måste ses som ett av de största misslyckandena i svensk rättshistoria. Sverige måste få en lösning på detta 30 år långa trauma för att kunna läka och gå vidare. Vi får aldrig acceptera att ett statsministermord lämnas ouppklarat.
Bildkälla: Wikipedia
Du får mer än gärna klicka på dela här under för att sprida denna artikel även till nästa generation så att de också får en inblick i mordet på Olof Palme. Det är viktigt att vi aldrig glömmer och genom att dela håller vi frågan vid liv.
Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.