När konstnären Auguste Rodin fick frågan om hur han skapade sina statyer citerade han Michelangelo: ”Att skulptera är enkelt – bara fortsätt tills du når huden och stanna där”.
För mig är det endast genier som ser skönhet i en simpel sten, det är verkligen riktiga kreatörer som imponerar stort på mig.
Men det som nästan fascinerar mig mest är mysterierna bakom, jag är övertygad om att bakom varje staty finns en otroligt spännande historia. Här kan du läsa om nio världskända statyer och deras spännande mysterier.
Moses horn
”Moses” skapad av Michelangelo Buonarotti, 1513-1515.
När Michelangelo skapade Moses fick han, lite märkligt, två horn i pannan. Många konsthistoriker tror att Michelangelo kan ha misstolkat Bibeln. I Exodus står det att judarna hade svårt att titta Moses i ögonen när han steg ned från berget Sinai med de tio budorden.
Det hebreiska ordet som Bibeln använde för att beskriva denna händelse kan översättas både som ”utstrålning” och ”horn”. Något som verkar ha förvirrat Michelangelo.
Färgstarka antiken
”Augustus of Prima Porta”, en antik staty.
Länge trodde man att gamla romerska och grekiska marmorstatyer alltid varit helt vita. Men senare studier visar att statyerna ursprungligen kan ha varit målade i många olika färger som helt enkelt bleknat med tiden.
Den lidande lilla sjöjungfrun
”Den lilla sjöjungfrun”, av Edvard Eriksen, 1913.
Den lille havfrue, som den heter på danska, är en populär turistattraktion i Köpenhamn, och också populär att vandalisera. Skulpturen har halshuggits två gånger, 1964 och 1998.
1984 högg någon sönder höger arm och 2006 blev den stackars sjöjungfrun nedklottrad med grön färg. Nu har staden flyttat på statyn för att försöka undvika skadegörelser.
Kyssen utan kyss
”The Kiss” av Auguste Rodin, 1882.
”Kyssen” hette ursprungligen ”Francesca da Rimini” efter en italiensk adelsdam från 1300-talet vars namn förevigats i Dantes ”Inferno”. Kvinnan blev förälskad in sin mans yngre bror, och när maken kom på sin fru läsa med sin bror dödade han dem båda.
Statyn föreställer paret och älskaren håller boken i sin hand. Men paret här rör inte vid varandras läppar vilket kan tyda på att de mördades utan att begå en synd.
Hemligheten bakom marmorslöjan
”The Veiled Vestal” av Raffaele Monti.
När man ser denna staty undrar man ju hur det är möjligt att skapa ett sådant konstverk av bara sten. Ansiktet är täckt av en transparant slöja och hemligheten ligger i den marmor som användes.
Marmorblocket som till slut blev skulpturen hade två lager, ett mer transparant och det andra tjockare. Raffaele Monti arbetade väldigt försiktigt och bevarade det ursprungliga ytskiktet, och genom att karva längs kanterna separerade han den fasta delen från den transparanta. Detta hjälpte till att skapa slöjan.
Den perfekta David
”David” av Michelangelo Buonarotti, 1501-1504.
David har ansetts som idealet av manlig skönhet – en perfekt kroppsbyggnad utan skavanker. Men i själva verket är han faktiskt inte så perfekt. Han är nämligen skelögd.
Denna upptäck gjordes genom att skanna statyn med laserteknik. Statyns defekt är nästan omöjlig att upptäcka eftersom den står på en hög piedestal. Experter tror att Michelangelo gjorde detta med flit så att David ser oklanderlig ut från båda sidor.
Dödskyssen
”The Kiss of Death”, 1930.
Den mest mystiska skulpturen på kyrkogården Poblenou i Barcelona har rubriken ”Dödskyssen” – konstnären bakom är fortfarande okänd. Statyn ligger i ett av de mest avlägsna hörnen av kyrkogården och inspirerade Ingmar Bergman när han bestämde sig för att göra ”Det sjunde inseglet”.
Venus de Milos armar
”Venus de Milo” av Alexandros från Antiochia, ca 130-100 före Kristus.
Statyn av Venus är en av de mest kända som står på Louvren i Paris. Det sägs att en grekisk bonde hittade statyn 1820 på ön Milos. När han hittade den var den delad i två stora bitar. Några franska sjömän kände till dess historiska värde och beordrade att marmorstatyn skulle flyttas från ön. Gräl uppstod och i bråket gick båda armarna sönder.
Till slut var sjömännen så utmattade efter grälet att de inte orkade gå tillbaka och leta efter statyns armar.
Den vackra Nike of Samothrace
”Nike of Samothrace”, 200-talet före Kristus.
Denna majestätiska staty av Nike hittades 1863 på den lilla ön Samothrace. Statyn är gjord av gyllene Parian-marmor och sägs vara skapad för att fira segrar vid den grekiska flottan.
Armarna och huvudet av statyn försvann och alla försök att återfinna kroppsdelarna misslyckades. Men trots dessa misslyckanden tillför ofullkomligheten bara ännu mer skönhet till denna majestätiska staty.
Visst är det fascinerande att se hur skickliga skulptörerna var förr i tiden?
Dela gärna dessa mytomspunna och vackra statyer på Facebook om du vill att dina vänner ska få upptäcka deras skönhet och historien bakom.