Om du gillar att vara utomhus på sommaren vet du säkert att det kan vara en bra idé att kolla dig noga när du klär av dig för att se att du inte fått något fästingbett.
Fästingar som är ett litet spindeldjur dyker tyvärr upp varje sommar och lever på att suga blod från både människor och djur.
Trots sin oansenliga storlek kan de vara mycket farliga.
För att skydda dig på bästa sätt kan det vara bra att använda insektsspray och heltäckande kläder, men oavsett hur mycket du förebygger så kan skadan ändå vara framme ibland.
Har du drabbats av ett fästingbett ska du nu få några viktiga tips om hur du ska göra, och hur du absolut inte ska göra när du plockar bort det lilla kräket.
1. Använd en spetsig pincett
För att ta bort fästingen på bästa rätt behöver du rätt verktyg, har du fått ett fästingbett behöver du en spetsig pincett för att lättast bli av med krytpet.
2. Plocka bort fästingen så nära huden som möjligt
Fästingar biter sig fast i huden med sina små, små huggtänder. Därför ät det viktigt att gripa tag i fästingen så nära huden som möjligt. Man ska inte klämma på fästingens mage, då kan giftig vätska komma i in i ditt sår.
3. Dra uppåt med stadig hand
När du fått ett bra grepp med pincetten är det dags att dra loss den. Det gäller att du tar det försiktigt, men ändå stadigt. Dra fästingen uppåt, direkt från huden. Ryck eller vrid inte pincetten, då kan du slita loss fästingens kropp från dess huvudet. Skulle du råka göra det ändå, plocka bort huvudet med hjälp av pincetten.
4. Rengör händerna
Tvätta alltid händerna noga, tvål och varmt vatten duger gott och väl skriver CDC.
5. Döda fästingen
Trodde du att du var klar, nu när du tagit bort fästingen från kroppen? Tänk om. Nu är det dags att ta kål på den så att den inte kan skada någon annan.
Om du tycker att det är äckligt att klämma den till döds klan du spola ner den i toaletten. Då kommer den garanterat att dö säger fästingexperten Lars Lundqvist till Metro. Du kan även bränna upp den. Om du skulle misstänka att fästingen bär på en sjukdom kan du spara den i en påste efter att du dödat den, på så sätt kan läkare göra tester på den för att säkerställa om du drabbats eller inte skriver WebMd.
6. Efteråt: Titta efter symptom
Du kan drabbas av feber efter att ha fått ett fästingbett. Då kan det vara bra att besöka en läkare.
Vårdguiden skriver att man ska vara uppmärksam på om huden vid bettstället rodnar efter en vecka eller mer. Samt om rodnaden växer i storlek efter hand. Du borde kontakta en vårdcentral om rodnaden är större än fem centimeter i diameter, skriver 1177 Vårdguiden.
Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.
Det gäller också att du tvättar bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Några dagar senare kan det vara lite rött och svullet. Vid den tiden kan man ganska enkelt plocka bort eventuella kvarvarande delar av fästingen med en pincett eller nål. Men det är inte nödvändigt att göra det, skriver 1177 Vårdguiden.
Så här ska du INTE göra om du fått ett fästingbett
1. Bränna bort den
Ta aldrig bort en fästing genom att bränna den mot huden. New York Times skriver att det kan medföra risker för infektion att göra så. Du riskerar dessutom att bränna dig själv, vilket inte är bra.
2. Måla bort den
Vissa säger att man kan måla nagellack vid fästingbettet för att den ska lossna, det fungerar inte. Följ istället råden ovan.
3. Dränka den
Att dränka djuret i alkohol är inte heller en bra idé. Det tar lång tid innan fästingen dör och om den skulle bära på en sjukdom ökar riskerna för att den ska hinna smitta dig.
4. Vrida bort den
Tänk på att rycka fästingen rakt uppåt, och inte vrida loss den i sidled med pincetten, om du vrider ökar risken för att huvudet lossnar och blir kvar på kroppen. Huvudet ör mycket litet och kan vara svårt att få bort om du inte är väldigt flink.
Tryck gärna på dela-knappen nedan så att alla dina vänner vet hur de ska agera om de drabbas av ett fästingbett i sommar!