Foto: Leif R Jansson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Att blanda olika rengöringsmedel kan vara livsfarligt

Att blanda rengöringsmedel kan verka som en smart idé för att få bort tuff smuts och bakterier, men det kan faktiskt vara riktigt farligt.

Nedan kan läsa om varför du bör hålla dig till ett medel i taget.

Städning är inte helt så riskfritt som man kanske kan tro, åtminstone om man inte kan sin kemi. Det är enkelt att göra fel om man ger sig på att blanda flera olika rengöringsmedel – konsekvenserna kan nämligen bli katastrofala.

Vissa rengöringsmedel innehåller kemikalier som, när de blandas, kan bilda giftiga gaser. Till exempel kan blandning av blekmedel och ammoniak skapa kloramin, en farlig gas som kan orsaka andningssvårigheter och irritation i ögon och hals.

Väteperoxid kan vara effektivt för att få bort exempelvis svartmögel i badrumsfogar. Men man ska passa sig för att blanda väteperoxid med vinäger – då bildas nämligen perättiksyra, vilket är giftigt och är frätande på huden samt irriterar luftvägar. Även vinäger blandat med klorin skapar irriterande klorgaser.

Man ska också passa sig för att blanda rengöringssprit med blekmedel. Resultatet blir då kloroform, vilket inte sällan används av skurkar i filmer för att söva sina offer.

En tumregel här är att aldrig blanda blekmedel med några andra ämnen än med vatten – på så sätt kan du vara säker från att skapa farliga gaser.

Bikarbonat + vinäger = dålig idé

När man blandar basiska ämnen med sura så balanserar de ut PH-värdet hos varandra och man tappar således i regel oönskad effekt. Bikarbonat och vinäger är båda ämnen som ofta omnämns i diverse husmorsknep, men tillsammans funkar de inge bra ihop. Vid blandning så blir det mest vatten kvar, vilket fungerar dåligt att göra rent med.

Om olyckan är framme

Ifall du skulle råka ut för en farlig blandning som irriterar luftvägarna så ska du direkt ta dig till ett välventilerat utrymme och ta kontakt med sjukvård om besvären är svåra.

Oftast räcker ett rengöringsmedel för jobbet om du använder det på rätt sätt. Läs instruktionerna och låt produkten verka så länge som rekommenderat. Det är både säkrare och mer effektivt!

Dela gärna den här artikeln så att fler blir upplysta om hälsoriskerna med att blanda olika rengöringsmedel!

LÄS MER:

Därför ska du ta ut laddaren när mobilen är fulladdad

Lämna aldrig kvar vatten i vattenkokaren

 

Läs mer om...